Головна Суспільство Іменні номери: вартість та процедура отримання в Україні

Іменні номери: вартість та процедура отримання в Україні

Іноді іменні номери дивують і навіть викликають подив, але вони є, і кожен бажаючий може їх придбати. Причому абсолютно легально

Як замовити та оформити

Почнемо з того, що індивідуальні номерні таблички не є основними. Вони закріплюються за транспортним засобом як додаткові, до наявного державного зразка. Основні номерні знаки повинні завжди перебувати в автомобілі, і пред’являтися на вимогу правоохоронців.

Індивідуальні номерні знаки

Під час розробки індивідуального номера необхідно врахувати обмеження:

По-перше, автономери не можуть дублювати, копіювати чи імітувати символіку, абревіатури чи назви державних органів України та міжнародних організацій, містити ненормативну лексику чи дискримінаційні написи. Розміщення розділових знаків і тире також не передбачено.

По-друге, мінімальна кількість знаків обмежена 3 символами, а максимальна – 8. Букв має бути не менше 3, а ось цифр – не більше 6-ти. Обмежень за абеткою немає. Можливе застосування як латинською, так і кирилицею.

Є один цікавий момент. Незважаючи на обумовлену кількість знаків іноді можна помітити, автомобілі з номерними знаками на 10 літер. Наприклад, шевченко. Швидше за все, такі номерні знаки видаються як «виключення» (тобто, за певну «подяку»). Другий варіант – це просто незареєстровані саморобні номери, які прикріплені на незаконних підставах (як весільні таблички Саша Маша, наприклад).

Індивідуальні номерні знаки

Порядок оформлення

Перша дія – подання до Cервісного центру МВС заяви та додати до неї реєстраційні документи на машину та свій паспорт. Заява буде розглянута після низки перевірок, таких як перевірка по різних базах автомобіля на угон, звіряння номерних агрегатів тощо. Крім того, за базою даних перевірять чи не існує номерний знак з ідентичним написом десь ще на території України (один і той самий напис не може дублюватися в різних регіонах, хоча раніше це було можливо – коли вказувався код регіону). Після цього слід сплатити послуги центру та вартість виготовлення знака (прайс нижче).

Далі заявнику видається супровідний лист, з яким він протягом 10 діб звертається до підрозділу Сервісного центру за місцем реєстрації автомобіля, де й здійснюють реєстрацію знаків. Після цієї процедури необхідно звернутися до Севісного ценру МВС, за місцем проживання, для перереєстрації автомобіля. При цьому буде замінено техпаспорт.

Офіційно вартість перереєстрації автомобілів вітчизняного виробництва – 512 грн. 00 коп., іноземної – 512 грн. 00 коп. Не забувайте, що з оплати квитанцій з вас знімуть додатково за послуги банку, від 35-50 грн. (Залежно від банку).

Вартість іменних номерів

Відповідно до  «Порядку замовлення, видачі та обліку номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються на індивідуальне замовлення їх власників», затвердженого Наказом МВС від 11.03.20169 № 174, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01 квітня 2016 року за № 494/28624,  встановлюється вартість:

а) Для автомобілів (тип 7-1) за комплект:

3 символи – 300 грн.;

90 грн — кожний наступний (до восьми символів);
500 грн — графічний елемент ;

Індивідуальні номерні знаки

Для людей, які готові заплатити більше, аби не займатися оформленням самостійно, можна звернутися до посередників. Зараз на ринку великий вибір спеціалізованих фірм, які за винагороду візьмуть ваші турботи на себе.

Початкова ціна базових номерів у таких компаніях (3 знаки) – від 1350 грн до 3000 грн.

Доплата за кожний наступний символ – від 200 до 300 грн.

Терміни отримання всіх документів та номерних знаків у всіх теж різні. Деякі зобов’язуються все зробити за місяць, дехто за два. За відгуками замовників найчастіше таблички та документи вони отримують на руки у короткі терміни.