Головна Суспільство Як функціонує легальний гральний бізнес України

Як функціонує легальний гральний бізнес України

Pin-up Україна
Pin-up ліцензія

Формування законодавчої бази на момент початку бойових дій було на зародковому етапі, тому у компаній періодично виникали проблеми. Війна стала додатковим негативним чинником, але водночас і стимулом для інтенсивного розвитку. PIN-UP Україна як один із найбільших брендів став прикладом стійкості та соціально відповідального підходу до роботи, більше фактів про компанію можна знайти за посилання https://fakty.com.ua/ua/ukraine/ekonomika/20230316-stalo-vidomo-yaka-kompaniya-splatyla-polovynu-vsih-podatkiv-z-gralnogo-biznesu-za-2022-rik/ . Були й ті, хто вирішив не втрачати можливості додатково заробити за допомогою шахрайських схем.

Наскільки складно у сучасних реаліях вести гральний бізнес в Україні?

Через війну гральний бізнес України став розвиватися повільніше, що цілком зрозуміло, оскільки:

  • частину офлайн закладів довелося закрити через ризики для здоров’я та життя людей;
  • багато співробітників і клієнтів (як потенційних, так і наявних) переїхали до інших країн, що призвело до дефіциту кваліфікованої робочої сили та зменшення доходів принаймні протягом півроку після початку масштабного вторгнення;
  • податкову ставку зменшили до 2%, але решта зборів залишилися незмінними;
  • не у всіх був досвід ведення діяльності повністю у віддаленому режимі, тому потрібен час на адаптацію;
  • почастішали випадки недобросовісної конкуренції – замість того, щоб виступити єдиним фронтом та пережити важкий час, деякі компанії вирішили спробувати перетягнути цільову аудиторію собі за допомогою фейкових звинувачень.

Не всім із 47 компаній, які були зареєстровані в Україні на початок 2022 року, вдалося витримати кризу. Успіху змогли досягти лише ті, хто із самого початку серйозно підійшов до дотримання законодавчих вимог та ретельно продумав організаційні аспекти діяльності.

Перевірка та контроль азартних закладів державою

Попит на послуги казино та подібних компаній досить високий навіть у період війни, PIN-UP, наприклад, зміг до кінця минулого року вийти на довоєнні показники, а 2023 року знову розпочати активний розвиток. Проте, отримуючи значний дохід, представники гемблінг-індустрії далеко не завжди прагнуть чесно платити податки. Йдеться не про повну відмову від відрахувань, а про зменшення ставки. Схема полягає у зміні коду транзакції при оплаті послуг через Інтернет – замість коду 7995 вказується 7994. Так званий міскодинг дозволяє знизити суму відрахувань у кілька разів. Як результат – бюджет України недоотримує мільярди гривень, поки недобропорядні компанії багатіють. Порушників періодично викривають та змушують платити штрафи (до 3,35 млн. гривень), але надалі частина з них продовжує шукати способи ухилення від фінансових зобов’язань.

Заради справедливості слід зазначити, що завдяки регулярним перевіркам та санкціям, гральний бізнес поступово виходить «з тіні». Охочих ухилитися від сплати податків стане ще менше, коли будуть внесено поправки до законодавчої бази, яка на сьогоднішній день має багато недоробок.