Головна Суспільство Як розрахувати кількість керамічної плитки• Який запас плитки брати і як його...

Як розрахувати кількість керамічної плитки• Який запас плитки брати і як його розрахувати

 Запас плитки при виконанні робіт: як розрахувати і скільки брати

Першим кроком при ремонті є визначитись із кольором та дизайном матеріалу, в тому числі та керамічної плитки. Кахель та керамограніт – найпопулярніші матеріали для облицювання ванної кімнати, кухні та інших приміщень. У нашому каталозі за посиланням https://mirad.com.ua/catalog/vanna-kimnata або у салоні в м.Рівне ви зможете ознайомитись з великою кількістю колекцій керамічних матеріалів, обравши потрібні вам характеристики під стиль вашого інтер’єру.

Якщо ж ви визначились з кольором та дизайном облицювальної матеріалу, типом укладання та наявністю декору, наступним кроком перед покупкою керамічної продукції є підрахунок її кількості.

І важливо зробити це вірно, щоб не було надлишку або нестачі матеріалу під час монтажу.

Як розрахувати плитку для стіни

Кількість плитки залежить від площі приміщення. Найпростішим способом для традиційної укладки на стіну є визначити площу приміщення та поділити її на площу однієї плитки.

Для цього слід:

  1. Визначити площу кімнати. Для цього знаходимо периметр приміщення, та множимо на висоту стін. З цієї величини слід відмінусувати площу дверей та вікон, якщо вони присутні. Наприклад, знайдемо площу для кімнати з шириною 3м, довжиною 4м, та висотою стін 2.7м:

Периметр = 3м*4м= 12м

Площа= 12м*2,7м=32,4 м2. І віднімаємо для прикладу двері. Отримуємо площу 30м2.

  1. Площа однієї плитки визначається за тією ж формулою: висота множиться на довжину. Наприклад, якщо ви обрали для себе кахель розміром 75 см х25 см, то площа буде визначатися: 0,25х0,75=0,1875 м2.
  2. Визначити кількість для кімнати: площу кімнати ділимо на площу керамічного елементу:

30 м2/0,1875 м2=160 штук.

Цей спосіб досить зручний для підрахунку точної кількості потрібних керамічних елементів. І важливо пам’ятати, то плитку обов’язково беруть із запасом 10% при традиційному укладанні плитки зі зсувом або по прямій схемі. Це необхідний запас на підрізку плитки та брак.

При діагональному способі укладання плитки запас плитки збільшують до 15%, оскільки витрата матеріалу тут зростає через підрізання плитки.

Якщо ви обираєте колекцію з візерунком, де виникає необхідність підгону малюнку, то запас може збільшуватись навіть до 20%.

Це правило запасу обов’язкове при купівлі керамічної продукції, оскільки відтінок в кожній партії буде відрізнятись. Тому ви ризикуєте потім докупити матеріал, що буде відрізнятись тоном.

Ще одним варіантом підрахунку кількості є розрахунок по рядах. Він дещо складніший, проте точний. Слід виміряти кімнату, та поділити довжину стіни на довжину однієї плитки, висоту стіни на висоту плитки. Отримані значення, це будуть кількість рядків та кількість стовпців, перемножити між собою. Кінцева цифра показує скільки плитки слід взяти. І не забуваємо додати 10% запасу.

Якщо ж згідно з дизайн-проектом кімнати, ви використовуєте складне поєднання плитки різного формату, комбінування різних матеріалів або у вас складний візерунок чи панно з кахлю, тоді доречно рахувати плитку поштучно.

Поштучний спосіб не варто використовувати при діагональній укладці, оскільки в цьому випадку буде дуже велика похибка у підрахунку кількості через велику кількість підрізань.

При поштучному підрахунку малюють детальну схему з нанесеннями точної розкладки, позначенням елементів різних кольорів, розміщенням панно згідно з його реальними розмірами.

Скільки плитки необхідно для підлоги

Підрахунок кількості плитки для підлоги в принципі аналогічний з підрахунком для стіни. Якщо в кімнаті є ділянки, що не будуть облицьовані, наприклад душова кабіна, слід так само просто вирахувати при підрахунку її площу від загальної площі приміщення.

Спосіб розрахунку залежить виключно від способу укладання керамічного покриття та обраного дизайну матеріалу.

Головне – не помилитись у розрахунках, адже від цього залежатимуть ваші витрати на матеріали, та врахувати обов’язковий запас 10-15%.

Існує ще один простіший спосіб визначення кількості плитки та запасу: вимірявши габарити вашої кімнати, ви можете просто завітати у салон-магазин Мірад у м.Рівне. Тут наші консультанти обов’язково допоможуть з вибором самого кахлю, та зроблять розрахунок кількості плитки.