Головна Суспільство Як оцінити якість деревини до електронних торгів

Як оцінити якість деревини до електронних торгів

Хоча наразі випускається чимало матеріалів, що є замінниками лісу, натуральна деревина користується великим попитом. Пиломатеріали не мають конкурентів у плані якості та надійності, тому завжди актуальні як для виробників, так і для споживачів.

Поява нових можливостей  щодо  продажу й придбання так званої ділової деревини, що використовується для виробництва меблів, будматеріалів та багатьох інших видів продукції, призвела до змін в законодавстві України, що відбулися 2019 року. Завдяки прийнятим державним Урядом відповідним рішенням у Законі «Про організовані товарні ринки» єдиним джерелом збуту й придбання лісу стала система електронних торгів Прозорро. Даний портал вирізняється доступністю й виключає можливість корупційних схем. 

Які фактори впливають на вартість лісоматеріалів на Prozorro?

Щоб мати змогу брати участь у онлайн-аукціонах відповідного порталу державних закупівель різних видів товару, в тому числі лісу-кругляку, слід пройти процедуру авторизації на одному з акредитованих майданчиків Прозорро https://www.ueex.com.ua/rus/presscenter/news/stoimost-drevesiny-yasenya-na-auktsionah-ooo-ukrainskaya-energet/

Найкращі умови сервісу та зручний інтерфейс пропонує сайт Української Універсальної Біржі (УУБ) – заходьте на цей веб-ресурс, реєструйтеся, і ви не тільки завжди будете в курсі того, як оцінити якість деревини до електронних торгів, але й зможете брати участь в цих комерційних угодах у якості продавця або покупця.

Загалом вартість кубометру деревини визначається наступними критеріями:

  • породою лісу;
  • обсягом партії товару, виставленого на продаж;
  • забарвленням серцевини стовбура – його колір є показником «здоров’я», тобто якості матеріалу;
  • станом ядра – якщо в ньому наявні дефекти, ціна має бути знижена;
  • габаритами стовбура дерева.

Лоти, які представлені на ліцензованих майданчиках порталу Prozorro, сортуються згідно відповідних параметрів за допомогою спеціальних фільтрів.

Згідно з новими правилами продажу деревини в кожному лоті має бути представлений лісоматеріал одного типу та якості. Лісові господарства мають право реалізовувати протягом одного дня декілька лотів та виставляти свій товар на продаж згідно попередньо затверджених кошторисів.

У чому переваги продажу й закупівлі пиломатеріалів на електронних аукціонах?

Завдяки упровадженню роботи системи онлайн-торгів Прозорро з’явилися оптимальні умови для реалізації й придбання деревини та іншої товарної продукції.

Цей ресурс дозволяє укладати комерційні угоді на засадах чесності й відкритості. Електронні торги дали можливість ліквідувати будь-які тіньові схеми, вести чіткий облік лісу, що продається, й створити прозору базу даних про аукціони.

Систему вирізняють рівність доступу учасників до торгів, широта вибору лотів, здорова конкуренція значного рівня та простота подачі документації для участі в аукціонних заходах.

Актуальні новини щодо цін на деревини та умов електронної торгівлі розташовуються на веб-сайтах офіційних партнерів Prozorro, а інформацію щодо проведення аукціонів можна отримати, підписавшись на розсилку акредитованих майданчиків системи.