Головна Суспільство Що потрібно для в’їзду до Польщі у 2022 році?

Що потрібно для в’їзду до Польщі у 2022 році?

Через війну з росією питання перетину кордону з Польщею стало особливо актуальним. Відтепер процедура виїзду дещо спростилась, але це не означає, що потрібно нехтувати всіма правилами.

Які документи потрібно мати при перетині кордону з Польщею

Щоб безперешкодно перетнути кордон з Польщею https://rubikon.com.ua/, наразі не потрібно багато документів. Але все ж краще мати при собі усі папери, які можуть підтвердити прикордоннику вашу особу та статус. В цілому ж бажано, щоб у вас були:

  • внутрішній паспорт (віза на період воєнного стану не потрібна, як і страховка та наявність у мігранта з собою грошей);
  • згода головного прикордонника, якщо у вас немає паспорта, але є інший документ, який може засвідчити особу;
  • дозвіл на проживання, виданий іншою державою, під патронатом якої ви знаходитесь;
  • заява про статус біженця (подається на прикордонному пункті у разі відсутності у вас будь-яких з перелічених документів).

Щодо документа, який посвідчує особу, крім внутрішнього паспорта це може бути закордонний паспорт, службовий паспорт, посвідчення моряка, тимчасове посвідчення громадянина, водійські права, картка мігранта, спеціальний проїзний документ, посвідка особи, що потребує додаткового захисту.

Які правила перетину кордону неповнолітніми?

З початку війни перетин кордону України і Польщі неповнолітніми сильно спростився. Тепер не потрібна згода другого з батьків, якщо дитина подорожує лише з матір’ю чи батьком. Також дитина може перетнути кордон з опікуном або особою, яка має письмову згоду хоча б одного з батьків. Ця згода не обов’язково повинна бути завірена нотаріально. Це все офіційні дані, але існує безліч випадків, коли дитина перетинала кордон самостійно, за умови що її зустрічали близькі на польській стороні.

Що робити, якщо мій в’їзд до країни не підтверджений (наприклад, відсутній штамп у паспорті)

Якщо у вас по тим чи іншим причинам немає штампа в паспорті або спеціальної довідки с червоною печаткою про перетин кордону з Польщею, то вам потрібно звернутись до будь-якої місцевої адміністрації і зареєструватись протягом 60 днів. Без цього штампу ваш в’їзд є не підтверджений і у вас можуть виникнути незручності.

Чи потрібно реєструватися в приймальному пункті?

Проходити реєстрацію в приймальному пункті необов’язково. Але можна це зробити одразу, щоб потім не шукати місцеві органи, де вас зможуть зареєструвати. Крім цього, приймальні пункти надають біженцям гуманітарну допомогу. Тут ви можете відпочити, отримати їжу, предмети першої необхідності, одяг, гігієнічні засоби, знайти транспорт для подальшого пересування до прихистку, де ви зможете жити та харчуватись безкоштовно.

Чи потрібен мені номер PESEL у Польщі? Як його отримати?

Номер PESEL є дуже корисним універсальним кодом реєстрації, за допомогою якого спрощується вирішення офіційних питань. З 16 березня громадяни України мають право на його отримання. Це дозволить отримати доступ до соціальної допомоги, освіти, медичних послуг і навіть дасть змогу відкрити приватне підприємство.

Раніше отримати його могли всі особи, які знаходились на території Польщі більше трьох місяців, але відтепер це можна зробити відразу якщо:

  • ви є громадянином України;
  • членом сім’ї громадянина України, у якого є Карта поляка;
  • іноземцем — другим з подружжя громадянина або громадянки України, який перетнув кордон з Польщею після початку війни з росією безпосередньо з території України.

Отримати PESEL можна у майже у будь-якій адміністрації міста, в якому ви знаходитесь.

Щоб подати заявку на отримання PESEL вам буде необхідно:

  • подати спеціальну заяву про надання вам номера PESEL у зв’язку зі збройним конфліктом (бланк можна отримати у адміністрації);
  • документ про засвідчення особи, на отримання PESEL якою подається заява;
  • український ідентифікаційний код (якщо є);
  • у самій заяві потрібно буде вказати свої ПІБ, країну, місце і дату народження, громадянство, дату в’їзду до Польщі та прикласти кольорову фотокартку 3,5 на 4,5 см.

Якщо PESEL подається від імені неповнолітньої дитини, то в заяві потрібно вказати дані батьків або опікуна. Також майте на увазі, що при поданні заяви у вас будуть зняті відбитки пальців.

Слід зауважити, що ситуація по всім цим питанням може змінюватись, тому уважно слідкуйте за новинами щодо змін у законах про порядок надання біженцям документів.