Головна Суспільство Шматочок Англії на Тернопільщині: Білокриницький палац

Шматочок Англії на Тернопільщині: Білокриницький палац

На Тернопільщині, неподалік від міста Кременець, знаходиться невеличке селище Білокриниця. А цікаве воно тим, що тут збудований чудовий замок-палац XIX століття в англо-готичному стилі, з елемантами ренесансу.

На готичний стиль будівлі вказують 2 вежі з невеликими зубцями по кутах та неоготична в’їзна брама.
Історія цієї унікальної споруди дуже давня, і тягнеться ще з ХVІІ століття. Білокриницьким замком у різні часи володіли різні власники: від князів Збаразьких, родини Вишневецьких, до роду Радзівілів, які продали маєток у 1806 році шляхтичеві Колонна-Чосновському. Саме Колонна-Чосновський і відновив замок, що занепадав через недбалість попередніх власників, але пожежа знищла споруду.

Більше 30 років Білокриницький замок був зруйнованою пусткою, аж поки в середині XIX століття нащадок Чосновського не збудував на замкових руїнах новий прекрасний палац в англо-готичному стилі. Саме в такому вигляді зараз можна побачити палац у Білокриниці. Споруда справді неймовірна, але через величезні затрати на будівництво, Чосновський збанкрутував і палац було виставлено на аукціон.
У 1866 році Білокриницький палац та прилеглі землі, близько 4500 десятин, викупив на аукціоні російський граф Олександр Воронін із Курської губернії за 27000 карбованців. Він у маєтку заснував господарство, чим значно покращив економічну ситуацію Білокриниці.


Після смерті Вороніна, у 1890 році за заповітом графа маєток та 180 тис. рублів було передано у власність Російській імперії, а у 1892 році в палаці було відкрито Білокриницьку трирічну рільничу школу. Пізніше тут у Білокриницькому палаці діяв лісотехнічний технікум.

Зараз тут знаходиться Кременецький лісотехнічний коледж. Інтер’єр та меблі внутрішніх приміщень палацу, на жаль, не збереглися. Разом із парком, гуртожитками та господарськими спорудами територія коледжу займає близько 32 га. У приміщенні палацу діє невеличкий краєзнавчий музей, а поруч будівлі розташований Білокриницький дендропарк.
Цей палац пережив татарську навалу, вистояв пожежу, кількавійн, зазнав нищівної руйнації від недбальства власників… Але він вцілів і дожив до наших днів.