Головна Суспільство Чищення телефону ультразвуком: тонкощі та підводні камені

Чищення телефону ультразвуком: тонкощі та підводні камені

Чищення телефону ультразвуком – це дуже ефективний спосіб позбавитись навіть складних забруднень всередині майже будь-якого гаджета. За допомогою цього рішення можна усунути органічні плями, іржу, солі, цукор, при цьому зробити це максимально безпечно для всіх електронних компонентів.

Що таке чищення телефону після води в ультразвуковій ванні

Ультразвукова ванна являє собою спеціальний прилад, заповнений певним розчином. Тип розчину обирається спеціалістом в залежності від того, з яким забрудненням слід буде працювати. Під час роботи ванна схожа на ємність с якимось шипучим напоєм, або немов хтось кинув у воду таблетку аспірину: через імпульс ультразвуку рідина в резервуарі шипить та пузириться. Саме цей процес і сприяє знищенню різноманітних забруднень. 

Але як саме відбувається цей процес і з яких етапів він складається? Розповідаємо на прикладі чищення телефону:

  1. Все починається з розбирання девайса. Так-так, його не поміщають до ванни повністю. У смартфоні є безліч компонентів, контакт яких с водою протипоказаний. Тож майстер акуратно розбирає телефон, знімає або спаює деякі шлейфи, звільняючи материнську плату.
  2. Коли плата звільнена від всіх компонентів (щитів, мікрофону і т.п.), вона поміщається до ванни. Тип рідини обирає майстер в залежності від характеру забруднення. Її можна як зробити самостійно з солі, оцту, соди та лимонної кислоти у різних пропорціях, так і купити у спеціалізованому магазині. 
  3. Процес чищення материнської плати зазвичай триває до 15 хвилин, але в залежності від інтенсивності забруднення спеціаліст може тримати її у ємності довше.
  4. Коли плата стане чистою, її потрібно обмити від залишків розчину і добре просушити.

Також спеціаліст проводить огляд інших компонентів телефону: шлейфів, мікрофонів, динаміків, модуля Wi-Fi та перевіряє їх працездатність. Деякі з них він очищає, а деякі – замінює. Після цього всі елементи напаюються на плату і смартфон збирається. Готово, перевіряємо роботу.

Підводні камені та труднощі

Але все це в ідеалі. Насправді чищення компонентів смартфона — це такий процес, в якому багато чого може піти не так. 

По-перше, порушення контактів. Деякі користувачі думають, що майстер своєю ванною їм зламав апарат, хоча все не зовсім так. Річ у тім, що після утоплення телефону, вода окислює та виводить з ладу контакти, але не до кінця. І часто буває так, що саме це окислення стає токопровідним, тож гаджет буде працювати (якийсь час), а коли він «прийме ванну», то оксидація буде видалена і гаджет перестане працювати. І тут вже починається етап складної й довгої праці майстра, який повинен знайти всі контакти, що не працюють, та відновити їх. 

По-друге, є багато майстрів, які не мають відповідних навичок для проведення цієї процедури, тож її результат дійсно може бути не дуже успішним, а, зважаючи на попередні факти, відстежити його стає ще більш складно. Тому слід звертатись до спеціалістів з досвідом та хорошими відгуками. 

Що робити, якщо в телефон потрапила рідина

Що ви можете зробити, щоб мінімізувати негативний вплив рідини на телефон, якщо він вже зазнав контакту з нею:

  • дістаньте апарат з чохла і вимкніть його;
  • за можливості від’єднайте акумулятор;
  • покладіть телефон на суху поверхню, але ні в якому разі не на батарею;
  • не використовуйте фен та інші засоби для просушення гаджета;
  • віднесіть телефон до сервісу одразу, як станеться така нагода.

Радимо не намагатись надурити сервісний центр, якщо ваш телефон все ще не гарантії. Утоплення не є гарантійним випадком, а будь-який майстер без проблем визначить, що гаджет не працює саме через контакт з водою, адже всередині приладу є спеціальний лакмусовий папірець.

Якщо ж телефон був у контакті з водою не довго і гаджет для вас не настільки цінний, що ви готові трохи ризикнути та відновити його самостійно, то можна як слід просушити контакти та динаміки паперовими серветками, а потім ввімкнути на ньому музику на всю гучність – рештки води повинні вийти разом зі звуком.

Щоб контакт вашого телефону з водою не викликав таких неприємностей, рекомендуємо його захистити кейсами та плівками. Купити їх, а також інші аксесуари для ваших пристроїв ви можете в магазині cma.ua. В каталозі продається лише перевірена електроніка та інші мобільні товари по дуже вигідним цінам. Чекаємо на вас!