Головна Суспільство Холдинг Roosh Сергія Токарєва допоможе стартапу Neurons Lab розвивати продуктову модель роботи

Холдинг Roosh Сергія Токарєва допоможе стартапу Neurons Lab розвивати продуктову модель роботи

Група компаній Roosh Сергія Токарєва разом із Neurons Lab планують запустити «машину» з виробництва IT-проектів

У вересні 2022 року холдинг Roosh, який заснував IT-бізнесмен Сергій Токарєв, став міноритарним акціонером у сервісному стартапі Neurons Lab. Цей проект займається розробкою рішень на базі artificial intelligence (штучного інтелекту). Ця угода допоможе компанії змінити вектор розвитку – перейти від консалтингу до створення високотехнологічних продуктів.

Подробиць щодо угоди небагато. Представники сторін повідомляють, що переговори щодо купівлі частки у Neurons Lab почалися ще у 2021 році й продовжувалися протягом року. Інвестиція оцінюється у семизначну суму. Фінансовими питаннями займається партнер Roosh Ден Дмитренко. Він разом з ще одним партнером компанії Кирилом Ухо увійшов до складу ради директорів Neurons Lab.

Коли всі деталі будуть пройдені, стартап приєднається до інших проектів у портфелі Roosh, стверджує Сергій Токарєв. Холдинг займається розвитком бізнесу у сфері ШІ та машинного навчання. У його структурі успішно розвиваються такі проекти, як Reface (застосунок для заміни обличчя на фото та відео), deep-tech стартап ZibraAI та український IT-вуз SET University. Крім того, у 2021 році компанія заснувала ком’юніті AI House.

Пояснюючи намір придбати частку у стартапа Neurons Lab, Сергій Токарєв заявляє, що в їхні плани входить створення «машини з виробництва великих проектів у галузі AI та ML». Разом із венчурною студією Pawa та інвестиційним фондом Roosh Ventures, які також є частиною групи компаній Roosh, вони мають намір й надалі фінансувати перспективні IT-стартапи, а нове придбання стане ще однією важливою ланкою структури бізнесу холдингу.

Neurons Lab існує на ринку вже три роки. Судячи з бізнес-моделі, це своєрідний мікс із консалтингового та сервісного IT-проекту у галузі штучного інтелекту. Компанію заснували Ігор Сидоренко, Олександр Гончар та Антон Федулов. Також її розвитком займаються декілька партнерів с частками пакету акцій. До операційної команди входять 25 співробітників, а над створенням проектів працює 60 інженерів і приблизно 500 розробників вузького профілю. Проте останні не входять у штат. Їх здебільшого залучають за необхідності.

Наразі Neurons Lab виконує замовлення для восьми клієнтів, а їхня загальна кількість за всі роки існування стартапу перевищила три десятки. Серед них опинився молодий аналітичний проект CHORD X, який працює у галузі морського судноплавства, а також стартап Creative Practice Solutions, який пропонує бізнес-консалтингові послуги для медпрацівників.

Холдинг Сергія Токарєва став для Neurons Lab першим інвестором. До цього бізнес зростав за рахунок особистих коштів — завдяки фаундерам, чий вклад оцінено у декілька тисяч доларів, і реінвестуванням прибутку. Для Roosh придбання частки у Neurons Lab також знакова подія — це перша угода з початку повномасштабної війни в Україні з лютого 2022 року.