Головна Суспільство Різні методи очищення та дезінфекції води в басейні

Різні методи очищення та дезінфекції води в басейні

Для більшості з нас басейн вважається найкращим об’єктом відпочинку – він охолоджує нас у теплі літні дні, забезпечує якісний час для дітей та дорослих. Однак, важливо пам’ятати, що басейни можуть бути джерелом захворювань та інфекцій. Слід знати, що водойми, які не піддаються очищенню або «надмірно обробляються», можуть швидко стати ризиком для здоров’я, і власник несе відповідальність за дезінфекцію та очищення води.

Як можна очищати воду в басейні? Які поширені методи використовуються і які засоби для очищення води в басейні найбезпечніші та найефективніші?

Хлор є найпопулярнішою доступною санітарною речовиною; цей хімічний елемент використовується в різних формах. Завдяки властивостям окислення він ефективно знищує більшість вірусів і бактерій у воді. Протягом багатьох років навколо хлору були розроблені різні технології:

Рідкий хлор

Рідкий хлор, це розчин, який продається в ємностях і повинен зберігатися в темному прохолодному місці. Рідкий хлор містить 10-15% доступного хлору, який з часом втрачає активну концентрацію і потребує стабілізації під час перебування у воді, процес, який виконується методом проб і помилок. Під час використання рідкого хлору рівень pH у воді збільшується, і його необхідно збалансувати за допомогою соляної кислоти, що призводить до найбільшого недоліку цього методу очищення. Поєднання рідкого хлору та соляної кислоти є надзвичайно небезпечним, оскільки вони разом виробляють сірчаний іприт (широко відомий як іприт!).

Таблетки хлору

Звичайним і поширеним на ринку https://aquadoctor.ua/ua/product-category/himiya-dlya-baseynu/ методом санітарії є використання затверділих, висушених таблеток хлору. Цей метод пропонує зручне рішення з точки зору експлуатації та є набагато безпечнішим. Таблетки можна подавати в скиммер (всмоктувальний канал) басейну або, як альтернативу, у плаваючий пристрій для хлорування. Багато виробників додають до таблеток додаткові корисні речовини, які покращують прозорість води і довше зберігають активність хлору. Двома явними недоліками цього методу є конкретна небезпека для дорослих і дітей від безпосереднього контакту з «привабливими таблетками». Другим недоліком є ​​відсутність контролю рівня хлору у воді та темпу викиду хлору у воду.

Санація води за допомогою природного хлоратора солі

Цей метод дуже популярний в Європі, США і в основному в Австралії впродовж останніх 40 років. Генератор хлору – пристрій з електричним керуванням перетворює невелику концентрацію солі у воді за допомогою контрольованого процесу електролізу в активний хлор у виміряній концентрації, яка дезінфікує воду в басейні. Після завершення процесу очищення хлор повертається до розчиненої солі, і цикл повторюється.