Рецепт оригінальної паски




ПаскаПаска – домашній еквівалент артоса. Для приготування паски використовуються дріжджі, які замінюють опрісноки зі Старого Завіту. З цієї причини символічно дріжджовий паска – це перехід від Старого Завіту до Нового.




Необхідні продукти:
1 літр пареного молока,
3 склянки цукру,
5 цілих яєць і 5 яєчних жовтків,
1 склянка топленого вершкового масла,
1 склянка сметани,
1 склянка олії,
100 г дріжджів,
1 чайна ложка солі,
цедра 1 лимона,
просіяне борошно – скільки ввійде (приблизно 2 кг),
родзинки або цукати – за смаком.
Тому, хто вирішив спекти паску, доведеться забути про економію часу і коштів. Тісто для паски вимагає до себе багато уваги, а продукти необхідно використовувати найвищої якості. Ось рецепт як приготувати паску:

1. Розтопіть масло і дайте йому охолонути. Вийміть сметану із холодильника, щоб вона нагрілася до кімнатної температури. Підігрійте парене молоко на газовій плиті, або у мікрохвильовій печі. Тісто на паску є вибагливе, йому потрібні спокій і тепло. Тому увімкніть духовку та закрийте двері на кухню, щоб зберети тепло та уникнути протягів. Намагайтеся зайвий раз не відкривати двері.
2. Вилийте в миску склянку теплого але не гарячого молока, додайте у нього столову ложку цукру та дріжджі. Розмішайте суміш до повного розчинення складників. Додайте стільки борошна, щоб утворилося рідке тісто. Ретельно перемішайте, щоб позбутися грудок. Це тісто називається опара. Залишіть тісто у найтеплішому місці на 30-60 хв., попередньо накривши миску рушником.
3. Відділіть жовтки від білків. Збийте 5 білків міксером на піну. Поспупово додайте до білків 10 жовтків та цукор, збиваючи їх міксером до цілковитого розчинення цукру.
4. В окрему миску помістіть сметану, цедру, сіль, тепле молоко, змішуючи до однорідності. Додайте цю суміш до опари та добре перемішайте дерев’янною лопаткою або ложкою. Додайте у миску збиті білки із жовтками і знову перемішайте.
5. Додавайте невеликими порціями просіяне борошно, ретельно перемішуючи лопаткою тісто. Коли стане важко мішати лопаткою, продовжуйте місити тісто на паску руками. Вилите у миску із тістом розтоплене масло. Місіть тісто до того часу, поки воно перестане липнути до стінок посудини(близько години). Далі вилийте та вмісіть у тісто олію.
6. Накрийте тісто рушником та поставте на 2-3 години у тепле місце. Важиво, щоб тісто займало не більше половини об’єму посудини, у іншому випадку під час бродіння йому може не вистачити місця.
7. Через півтори-дві години, якщо тісто підійшло, то підбийте та вимісіть його ще раз, щоб воно опало та знову залишіть підходити. Тісто для паски повинне підходити хоча б два рази. Під час вимішування вдруге, додайте промиті і обкатані в борошні родзинки або цукати.
8. Під час того, як тісто доходить, почніть підготовляти форми для пасок. Можна взяти будь-які циліндричні ємності з вогнетривкого матеріалу та з плоским дном. Можна придбати спеціалні форми у магазинах, або ж використати кастрюлі, емальовані горнята або високі консервні банки. Із пергаментного паперу або фольги для кожної форми виріжте кола, які повинні бути на пів сантиметра більші за розмір дна. Із того ж матеріалу виріжте прямокутник завдовжки трохи більший, ніж обхват форми і заввишки на 5-7 см більше від висоти форми. Змастіть вирізки олією або смальцем та помістіть у форми спершу боки, а потім дно. Краї бокових вирізок повині виступати понад формою, щоб спечена паска не набула форми гриба. Присипте вкладений у форми папір борошном, манкою або подрібненими сухарями.
9. Включіть духовку, щоб прогрівалася. Наповніть форми тістом не більше, ніж на половину їхнього об’єму, не враховуючи запасу із паперу. Якщо тіста забагато – зробіть другий захід. Після розкладання тіста дайте йому ще раз підійти у формах, накривши рушником. Дочекайтеся поки тісто підняється до країв форми. Змастіть верх паски збитим яйцем та помістіть у духовку з температурою 170-180 °С.
10. Час випікання залежить від розміру паски. Велику паску необхідно пекти близько години, мала буде готова через пів години. Щоб паски не осіли не заглядайте у духовку перші 30 хвилин випікання. Признак готовності – поверхня паски набула золотаво-коричневого кольору.
11. Після досягнення стану готовності вийміть паски із форм, потягнувши за краї паперу та розставне на тарілки. Можна посипати паски присипкою, цукром-пудрою або іншими прикрасами.




Категорії: Життя

Теги:

Залишити коментар

Вашу адресу електронної пошти не буде опубліковано.

%d блогерам подобається це: