Головна Суспільство Прості способи планування бюджету

Прості способи планування бюджету

Сьогодні всі ми зіткнулися з необхідністю змінювати свої фінансові звички. Багато українців залишилися без роботи взагалі. Або ж їх дохід суттєво зменшився. Проте навіть якщо з роботою все в порядку – ціни стають все вищими.

Тому прийшов час шукати нові шляхи заробітку. А одночасно з цим – скорочувати витрати. З додатковим заробітком допоможуть фріспіни за реєстрацію в онлайн казино. А з витратами – планування бюджету.

Проводимо аналіз витрат

Одна з найчастіших проблем планування – не враховувати свої потреби. У кожного є свої “пунктики”, від яких залежить якість життя. Якщо не врахувати їх при плануванні – все наплановне не спрацює. Тож, щоб зрозуміти, на чому будете економити – спершу проаналізуйте, на що витрачаєте гроші. 

Аналіз допомагає:

  • Визначити, які частки бюджету припадають на різні категорії.
  • Знайти “чорні діри” у своєму бюджеті. Ми часто недооцінюємо суми, які витрачаємо.
  • Зрозуміти, що для нас важливо. Якщо постійно витрачаєте гроші на щось, що здається несуттєвим – врахуйте цю постійність. Можливо, саме від цих затрат вам буде найскладніше відмовитися.

Формуємо новий план бюджету

Спершу, звичайно ж, оцініть, який дохід передбачається наступного місяця. Якщо у вас не постійна зайнятість і сума невідома – зможете прикинути мінімальний та оптимально потрібний дохід після планування видатків.

Далі розподіліть витрати:

  1. Обов’язкові. Сюди внесіть витрати на комуналку, погашення кредитів, заплановане лікування і т.д. Це ті кошти, які маєте витратити у будь-якому випадку.
  2. Харчування, гігієна, побутова хімія. Краще за все вписати сюди суму, яка виходила у вас у минулих місяцях. Якщо запланували економити на цій статті затрат – можете дещо зменшити суму. Але будьте реалістами.
  3. Транспорт. Витрати на проїзд чи обслуговування автомобіля.
  4. Сезонні витрати. Коли попереду перше вересня у дитини чи день народження родичів – це також треба врахувати. 
  5. Надзвичайні ситуації. Хвороба, переїзд і т.д.

Всі описані вище категорії – це ті витрати, від яких нам нікуди не дітися. Вони складають мінімальну суму, потрібну вам для прожиття. Інші категорії можуть включати:

  1. Відпочинок. Це стаття витрат, яку скорочують найшвидше. Спробуйте все ж знайти дешевий та привабливий спосіб відпочивати. Бо якщо не давати собі змоги відновитися – заробляти буде складніше. 
  2. Ваші “улюблені фішки”. Це саме ті постійні затрати, які ми шукали при аналізі. Намагайтеся хоч частково залишити в своєму житті те, що вам дороге. Букет живих квітів щотижня не спричинить “чорну діру” у гаманці – проте може подарувати спокій під час війни.
  3. Одяг, взуття. Це саме та стаття, на якій зараз можна зекономити. Якщо вам є у чому ходити – оновлення гардеробу можна відкласти до кращих часів. 
  4. Ремонт квартири та оновлення меблів. За відсутності надзвичайних ситуацій, ці дії також можна перенести на пізніший час. 
  5. Покупки техніки. Підрахуйте, чи буде від неї користь. Під час кризи корисно купувати ту техніку, яка допоможе вам заробляти більше – наприклад, новий ноутбук. Або ж ту, яка вивільнить час на роботу від хатніх справ. Все інше може почекати. 
  6. Інші категорії. Сюди можете внести все інше, на що плануєте витрати