Головна Суспільство Поради щодо вибору очисної колби для фільтра води

Поради щодо вибору очисної колби для фільтра води

Колби для водяного фільтра випускають різні виробники, але якщо подивитися на конструкцію цього компонента системи очищення води, його пристрій буде практично однаковим.

Колба для фільтра води нагадує циліндр, який у деяких випадках трохи звужується в нижній частині. У кришці є штуцери, за допомогою яких колбу вбудовують безпосередньо у водопровідну мережу. У корпус поміщають картридж. Його обирають залежно від якості води у населеному пункті.

Призначення колби

Існують конструкції, призначені для очищення холодної або гарячої води. Це впливає на вибір матеріалів, які застосовуються для їх виготовлення. Вони мають витримувати високі чи низькі температури, і навіть розширення.

Розмір та габарити

Більшість корпусів мають стандартний універсальний розмір, що дозволяє встановлювати у них багато типів фільтрів. Незважаючи на це, рекомендується використовувати картриджі та колби одного виробника.

Матеріал та зовнішній вигляд колби

Корпус найчастіше роблять із прозорого стирин-акрилонітрилу або непрозорого поліпропілену, але є варіант їх виробництва із нержавіючої сталі. Прозорі моделі дозволяють контролювати стан фільтра, тому зручніші у використанні. Існують і противники таких моделей, та як наявність постійної вологості та світла провокує зростання мікроводоростей. Рекомендується захищати такі корпуси від прямого сонячного проміння або використовувати непрозорі моделі.

Матеріал для виготовлення колб

Залежно від призначення фільтра, матеріал для колб https://ecosoft.ua/ua/magistralnye-filtry-gruboy-ochistki/ використовується різний.

Для гарячої води застосовують елементи із термостійкого пластику або нержавіючої сталі. Не можна встановлювати корпус для холодної води в систему гарячого водопостачання. Для її очищення допускається використовувати моделі, призначені для ГВП, але нераціонально, оскільки у них вища вартість.

Чим більша товщина стінок корпусу, тим вищий тиск він витримає. Побутові моделі розраховані на 6-8 атмосфер. Якщо є можливість виникнення стрибків напору, то для захисту елементів системи фільтрації від наслідків гідроударів встановлюють регулятор тиску.

Принцип роботи фільтра та участь у ньому колби

Колба призначена для встановлення і фіксації фільтруючого елемента, що забезпечує очищення рідини, що проходить через нього.

Функціонування такої конструкції складається з кількох етапів:

  • надходження води з трубопроводу в корпус та на зовнішню поверхню фільтра, який ділить простір усередині на 2 секції;
  • проходження рідини через картридж у внутрішню частину колби (у цей час відбувається звільнення води від різних домішок);
  • напрямки очищеної рідини до патрубка, що виводить, і надходження її назад у трубопровід.

Залежно від виду цього елемента, він може встановлюватися 1 або одночасно кілька картриджів.

Вони бувають наступних видів:

Попередні. Вони видаляють іржу, пісок та інші великі включення. Це перший бар’єр на шляху води, найчастіше його роблять із синтетичного волокна.

На основі активованого вугілля. Це найпоширеніший вид фільтрів, призначених для очищення від хлору, але з бактеріальним забрудненням вони не справляються.

Металовмісними. Мідні та цинкові гранули допомагають знищувати та знижувати активність багатьох бактерій. Часто їх використовують разом із вугільними елементами.

Зворотного осмосу. Вони забезпечують максимальне очищення. Через наявні у яких мембрани рідина очищається на 99%, у своїй знищуються навіть віруси.

Іонообмінними. При їх виборі враховують склад води і те, чого її треба очищати. Такі фільтри бувають пом’якшуючими (вони видаляють солі кальцію та магнію), антинітритними, знезалізнюючими. Якщо треба боротися з декількома видами забруднення, для кожного підбирають відповідний елемент.

Поліфосфатними. Вони призначені для пом’якшення технічної води, що використовується у побутовій техніці. Фільтр пов’язує аніони фосфатів, які шкідливі для пральних машин, бойлерів, газових стовпчиків і т.д. У процесі роботи картриджа поліфосфати поступово розчиняються, тому періодично їх треба додавати.

Мінералізуючими. Вони насичують воду відсутніми мікроелементами і мінералами. Є картриджі, які допомагають контролювати рівень кислотності рідини.

Вибирати фільтр слід виходячи з якості води та для яких цілей вона призначена.

Поради щодо вибору очисної колби

При самостійному виборі очисної колби для будинку чи квартири звертають увагу на такі характеристики:

Висоту та діаметр. Чим вони більші, тим вище пропускна здатність фільтра і довше його ресурс.

Діаметр фітингів, щоб можна було підключити цей елемент до системи водопостачання.

Тиск, на який розрахована конструкція. Він може бути стандартним чи підвищеним.

Температуру води, яка очищатиметься. Є моделі для гарячої та холодної рідини.

Кільце ущільнювача обов’язково має бути якісним. Зручно, коли в комплекті йде ключ для зняття колби. Кронштейн для фіксації на стіні буває у складі оголовка або виступає окремим елементом. Вартість також має значення. Особливо уважним треба при купівлі дешевих моделей, оскільки вони не завжди відповідають вимогам до цього компоненту системи очищення води.