Головна Суспільство Освіта українців у найкращих університетах Польщі

Освіта українців у найкращих університетах Польщі

Вища освіта в Польщі дозволяє стати професійним фахівцем у бажаній галузі. Тисячі українців їдуть за кордон, щоб здобути якісну освіту та європейський диплом. До речі, диплом буде визнаний у всіх країнах Європейського Союзу. Навчання в Польщі для українців після 11 класу можливе абсолютно у будь-якому навчальному закладі, незалежно від форми власності. Абітурієнт має право вибору між університетами з гуманітарним, технічним чи медичним напрямком.

Як вибрати університет для вищої освіти

Навчання в Польщі для українців

Перш за все, Ви повинні обрати спеціальність та напрямок навчання. Польські університети можуть бути як вузькопрофільними, так і загальнопрофільними. Наприклад, Ви можете здобути медичну освіту в Ягеллонському університеті або в Варшавському медичному університеті. Якщо студент впевнений, що хоче зв’язати своє життя та кар’єру з медициною, має сенс вибирати спеціалізований медичний університет. Якщо такої впевненості немає, вступіть до загального навчального закладу, оскільки так залишиться можливість перейти на інший факультет.

Усі вищі навчальні заклади країни поділяються на державні та приватні. Розглянемо їх ключові особливості та відмінності:

  • Польські державні університети відрізняються суворими правилами. Вступна кампанія триває рівно стільки, скільки вказується на офіційному веб-сайті університету. У приватних ВНЗ кампанія триває довше і практично щороку відкривається додатковий набір студентів.
  • Вартість навчання у приватних навчальних закладах завжди нижча. Однак якщо студент претендує на безплатне навчання у Польщі, він має обрати державний ВНЗ. Спеціальні пільгові програми розраховані на власників карти поляка, біженців та студентів з відмінними знаннями польської. Якщо Вас цікавлять польські університети з безкоштовним навчанням, відвідайте інтернет-портал «Освіта без кордонів» та ознайомтесь із переліком закладів.
  • Випускники національних ВНЗ швидше знаходять роботу. Цей факт доведено тисячами студентів. Наймачі більше довіряють дипломам державних установ, вважаючи, що у них вище якість викладання.

Яке місто обрати для здобуття вищої освіти

Навчання в Польщі

Найпопулярнішими вважаються польські університети Варшави. Кожен іноземний студент мріє жити та навчатися у столиці, адже саме тут зосереджена вся інфраструктура країни. Багато іноземних студентів навчаються у Варшавському національному університеті, Варшавській політехніці та Академії Леона Козьмінського. Головними перевагами навчання в Польщі в найкращих університетах є:

  • висока якість європейської освіти;
  • обраний педагогічний склад із величезним досвідом;
  • доступ до сучасних лабораторій, обсерваторій та бібліотек;
  • можливість відвідувати додаткові заняття з улюблених предметів;
  • можна стати частиною наукової чи дослідницької команди.

Особливості технічних університетів Польщі

У країні функціонує 18 ВНЗ технічного профілю, з яких 13 – державних та 5 приватних. Випускники цих установ отримують ступінь інженера (після бакалаврату) або інженера-магістра (після магістратури). Завжди можна отримати звання доктора технічних наук.

У ВНЗ технічного профілю навчаються майбутні архітектори, інженери, електрики, механіки, хіміки та картографи. Процес навчання відбувається цікаво і навіть весело. Студенти складають технічні проекти, розробляють новітні методики та пишуть бізнес-плани. Абсолютно всі знання, отримані у процесі навчання, стануть у нагоді їм у подальшій трудовій діяльності.

Для вступу до технологічного ВНЗ необхідно мати хороші позначки в атестаті з найважливіших дисциплін: хімії, фізики, інформатики, математики та географії. Також є загальне правило – рівень знання польської мови має бути не нижчим від В1-В2.

Вартість навчання у польських університетах

Якщо Ви цікавитесь, скільки коштує навчання в Польщі для українців, відвідайте офіційні джерела навчальних закладів. Розцінки змінюються щорічно та залежать від деяких факторів. Ціна може варіюватись від 1000 до 12000 євро за рік залежно від факультету, спеціальності та форми навчання.