Головна Суспільство Онлайн-маркетплейс для мільйонних заробітків

Онлайн-маркетплейс для мільйонних заробітків

З лютого 2020 року на повну силу запрацював офіційний державний маркетплейс Prozorro Market — відтепер в ньому дозволені закупівлі до 1 млн гривень одним чеком. Розповідаємо детальніше, що це, і які можливості відкриває для підприємців.

Що таке Prozorro Market

Прозорро Маркет з’явився у 2019 році як альтернатива публічним електронним закупівлям Prozorro. Використовуючи електронний каталог (https://smarttender.biz/prozorro-market/), державні організації змогли купувати товари широкого вжитку на суми до 50 000 грн. По суті це той самий інтернет-магазин, в якому можна за декілька кліків оформити замовлення й отримати його через тиждень. Єдина різниця полягає в тому, що продавцями Prozorro Market можуть бути лише ті постачальники, які пройшли кваліфікацію — підтвердили досвід поставки аналогічного товару в минулих угодах.

У маркетплейсі представлені різні категорії, від продуктів харчування до електроніки, і його асортимент постійно поповнюється, заохочуючи все більше і більше покупців.

Які можливості дає Prozorro Market сьогодні

Сьогодні постачальники, які працюють в електронному каталозі, можуть продавати товари одним із таких способів:

  1. Виставити їх на віртуальній вітрині та отримувати замовлення до 50 000 гривень одним чеком.
  2. Брати участь у процедурі запиту ціни пропозицій і продавати товари на суму до 200 000 гривен одним чеком (і до 1 млн гривень, якщо покупець — монополіст).

За публікацію товарів в онлайн-магазині нічого платити не потрібно. Постачальники лише сплачують комісію з договору про закупівлю у разі укладення угоди з замовником (від 1 до 3%, в залежності від суми угоди).

Ще однією перевагою каталогу є те, що тут не потрібно платити за просування. Покупці самі зацікавлені в придбанні товарів, а конкуренція в Prozorro Market поки що досить низька. Тому все, що потрібно підприємцю — ставити чесну ціну, попередньо дослідивши ціни конкурентів: https://smarttender.biz/prozorro-market/

Що таке запит ціни пропозицій

Дана процедура почала діяти з 1 лютого 2021 року і стала зручною альтернативою для спрощених закупівель Prozorro. Відбувається вона таким чином:

  1. Замовник публікує запит в Prozorro Market про те, що хоче купити товар з чітко визначеними характеристиками і готовий заплатити за нього певну суму.
  2. Усі постачальники, зареєстровані в категорії такого товару, отримують повідомлення і за бажанням у відповідь направляють свою цінову пропозицію — вартість, за яку вони готові продати товар.
  3. Система маркетплейса автоматично аналізує отримані пропозиції і вибирає переможцем того, чия ціна — найнижча.
  4. Постачальник-переможець підтверджує готовність продати товар за такою ціною і підписує договір про закупівлю з покупцем.

Вся процедура займає до 4 днів, оскільки постачальникам не потрібно готувати підтверджуючі документи, а замовникам — вивчати їх. Це зручно і допомагає швидко продавати товари на суми до 1 млн гривень одним чеком.

Як потрапити в Prozorro Market

Для того, щоб потрапити в Прозорро Маркет, необхідно виконати три простих дії:

  1. Вибрати електронну площадку з доступом до Prozorro Market і зареєструватися на ній.
  2. Пройти процедуру кваліфікації в каталог, зібравши необхідний пакет документів.
  3. Виставити товари на віртуальній вітрині маркетплейса.

Далі вам залишиться лише приймати замовлення покупців і виконувати їх у визначений термін.