Головна Суспільство Можливості згинання листового металу

Можливості згинання листового металу

Завдяки сучасним верстатам із ЧПУ гнуття металу перестає бути важким і трудомістким процесом. Автоматика дає можливість виробляти різноманітні деталі за лічені хвилини. Це позитивно впливає на собівартість продукції металургії та машинобудування. Розглянемо докладніше, як відбувається гнуття листового металу. 

Популярні технології

Класичний спосіб називається штампуванням. Лист кладуть на заздалегідь підготовлену матрицю. Зверху опускається пуансон — насадка гідравлічного преса. Високий тиск змушує заготовку набувати форми підкладеної під неї матриці. Це дає можливість налагодити серійне виробництво деталей складної форми з мінімальними витратами часу й ресурсів. 

Компанія Gruar також займається профілюванням листового металу. У цьому технологічному процесі використовуються вали певної форми, які притискають заготовку до матриці. Прокатуючи лист, вони лишають на ньому виступи й заглиблення. Ця технологія ідеально підходить для виробництва опорних елементів, огорож та інших подібних конструкцій. Профілювання значно підвищує міцність листа та його здатність опиратися фізичним навантаженням. 

У процесі вільного гнуття прес притискає лист до матриці за допомогою траверси. Ступінь вигину регулюється не формою пуансона, а зусиллям. Завдяки сучасним ЧПУ згинання металу таким способом дає можливість отримувати поверхні дуже складної форми, зокрема криволінійні. 

Плюси та мінуси виробничого процесу

Металообробка Gruar здійснюється під контролем електроніки та під наглядом досвідчених операторів. Це є гарантією того, що заготовка зберігає свої фізичні властивості — міцність, твердість, антикорозійний захист, довговічність і стійкість до впливу хімікатів. Згинання листового металу також вважається енергоощадною технологією. Гідравлічний прес набагато економніший, ніж лазерні верстати і зварювальні апарати. 

Однак технологія гнуття металевих заготовок має і свої мінуси. Передусім це обмеження за характеристиками матеріалів. Найкращі результати вдається отримати під час згинання сталі й алюмінієвих сплавів. Мідь та інші м’які метали вимагають підсиленого контролю — надмірне зусилля може розірвати лист. І навпаки — тверді матеріали на зразок титанових сплавів обмежуватимуть кут вигину. 

Оптимальна товщина металу для згинання — від 0,1 до 1 мм. У цьому діапазоні лист буде дуже пластичним, а тому ви легко перетворите його на кінцеву деталь. Сучасне обладнання також може працювати із заготовками товщиною до 5 мм, але з меншою продуктивністю та обмеженим функціоналом.