Головна Суспільство Листковий пластик та оргскло: особливості матеріалів

Листковий пластик та оргскло: особливості матеріалів

У наш час полімерні матеріали можуть застосовуватися в різних сферах діяльності і нерідко їх неможливо замінити ніякими іншими. Серед інших полімерів найбільшу поширеність набув листовий пластик. Він використовується для вирішення різноманітних завдань у будівництві, виробництві, рекламі, дизайні та інших галузях.

Характеристики листового пластику

Листовий ПВХ пластик має малу вагу, він прозорий, не вбирає вологу з атмосфери, тому протягом тривалого часу його листи не набухають і не деформуються. Їх зовнішній вигляд та технічні характеристики не змінюються навіть за безпосереднього контакту з водою.

Листовий пластик – застосування

Завдяки відмінним експлуатаційним характеристикам застосування листового пластику дуже різноманітне:

Автомобілебудування. Листовий ПВХ використовують при виготовленні різних частин машини: внутрішньої обшивки, панелі приладів, решітки радіатора, дверного облицювання, бампера і так далі.

Приладо- та машинобудування. Цей матеріал йде на виготовлення корпусів та внутрішньої обшивки побутових приладів та апаратних блоків, корпусу акумуляторів, рухомих деталей, інструментів тощо.

Товари широкого споживання. Листовий пластик знаходить застосування в деталях на футлярах і валізах, в сантехнічних виробах і канцелярському приладді, в меблевій фурнітурі, спортивному інвентарі і навіть в деталях зброї.

Харчова промисловість. З цього матеріалу можуть бути виготовлені пакувальні блістери, контейнери для їжі, пляшки для напоїв, одноразовий посуд, обробні дошки та багато іншого.

Медицина. ПВХ використовується у виробництві катетерів, трубок для годування, хірургічних рукавичок та масок, тонометрів, різних медичних пакетів та контейнерів.

Реклама. Завдяки прозорості цей матеріал широко використовують для виготовлення різних рекламних конструкцій.

Види листового пластику

При виготовленні листового пластику застосовуються різні виробничі технології, що дозволяє отримувати матеріали різних видів: спінений (листи ПВХ малої щільності), жорсткий листовий пластик непрозорий (наприклад, листи АБС-пластику з високою щільністю) та прозорий (матеріал, наприклад, полікарбонат, має високу ступінь міцності та прозорості).

Листове оргскло

Одним з найяскравіших і найкрасивіших листових полімерів є оргскло. Найчастіше при виготовленні зовнішньої реклами використовується прозоре безбарвне оргскло, популярні такі варіанти:

  • металік;
  • перламутр;
  • сатин;
  • матовий;
  • глянцевий.

Оргскло можна побачити на різних вивісках, покажчиках, рекламних щитах, сувенірній продукції. Цікавим різновидом оргскла є дзеркальний листовий матеріал. Він легший від звичайного дзеркала і може мати різні відтінки: золотий, срібний, бронзовий і навіть чорний. Цікавою особливістю оргскла є його здатність протистояти дії сонячного випромінювання. Завдяки цьому таке листове оргскло застосовують як у зовнішній рекламі, так і всередині приміщень у різних стендах та виставкових конструкціях.

При багатьох перевагах оргскла цей матеріал має й деякі недоліки:

  • боїться механічних ушкоджень;
  • нестійкий при горінні;
  • не виносить спирту та ацетону.