Головна Суспільство Засновник Roosh Сергій Токарєв про перспективи розвитку ІТ-бізнесу в Україні

Засновник Roosh Сергій Токарєв про перспективи розвитку ІТ-бізнесу в Україні

«Україна показала силу єдності усьому світу» – Сергій Токарєв розповів про розвиток української ІТ-сфери у воєнний час

На початку листопада у Лісабоні пройшла щорічна tech-конференція Web Summit 2022. Щоб обговорити тренди та майбутнє галузі ІТ, на захід прибули учасники з усієї Європи. Серед них також були українські делегати – вони познайомили світ з технологічною екосистемою країни, розвиток якої відбувся у період війни.

Свій національний павільйон на саміті Україна демонструє другий рік поспіль. Відкриття стенду розпочалося з панельної дискусії щодо підприємництва в умовах кризи й невизначеності. Серед спікерів був інвестор і Founding Partner Roosh Сергій Токарєв, який у своєму виступі закликав українські бізнеси не покидати країну, а працювати задля її розвитку. 

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року багато вітчизняних компаній переїхало до безпечніших регіонів. Їхня реакція зрозуміла: в умовах постійної військової загрози та блекаутів працювати доволі складно, та й інвестори не хочуть ризикувати проєктами, в які вклали великі гроші. Тому фінансування українських бізнесменів зменшилося, і це стало викликом для усієї національної економіки. 

Сергій Токарєв впевнений, що сила українців у єдності, тому здолати труднощі ми зможемо лише загальними силами. Настав час, коли вітчизняним підприємцям потрібно стати опорою для держави й допомогти їй як найшвидше пройти складний шлях відновлення. 

«Україна сильна. Україна – сталь. Україна – це хоробрість. Вона продемонструвала силу кооперації усьому світу. Війна довела, що бізнес повинен піклуватися про систему, в якій він зростає: про людей, освіту, суспільство, соціальну інфраструктуру та світову спільноту. Ми повинні залишатися українським бізнесом і працювати на розвиток держави. Тільки об’єднавшись, ми зможемо здолати будь-які негаразди», – прокоментував інвестор. 

Під час свого виступу Сергій Токарєв зізнався, що вже давно мріє перетворити Україну на найбільший технологічний хаб для AI/ML-бізнесів у Східній Європі. Група компаній Roosh – проект, за допомогою якого підприємець разом із партнерами планує досягти цієї мети. До складу холдингу входять стартапи Zibra AI та Reface, венчурна студія Pawa, інвестиційний фонд Roosh Ventures, спільнота AI House та технічний внз SET University.

Багато проектів у структурі Roosh було створено у період пандемії коронавіруса. Сьогодні група компаній є повноцінною ІТ-екосистемою й продовжує працювати у воєнний час. Наприклад, у 2022 році холдинг придбав пакет акцій у молодому українському стартапі Neurons Lab, який займається створенням високотехнологічних рішень на базі АІ.

Пандемія, війна та економічна криза не змогли завадити Сергію Токарєву реалізувати свої ідеї. Інвестор впевнений, що Україна зможе перенести усі труднощі та стане важливим місцем на глобальній ІТ-карті. 

Крім голови Roosh, в обговоренні на tech-конференції взяли участь заступник керівника Програми «Нове правосуддя» в USAID Наталія Петрова, заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков і директор з розвитку продукту в Pawa Тетяна Ярошенко. Спікери розказали про вплив війни на працевлаштування в ІТ-галузі, дали рекомендації щодо налагодження бізнесу у час кризи та обговорили потенціал країни на міжнародній tech-арені. На відкритті конференції виступила перша леді України Олена Зеленська з промовою щодо необхідності використання новітніх технологій для допомоги людям, а не для ру