Головна Суспільство Дієва запорука якості життя

Дієва запорука якості життя

Їжа – основа нашого життя і настрою. Погодьтеся, голодна людина не може випромінювати позитивні емоції, адже в голові і у шлунку засіло велике бажання « поїсти». І ця фізіологічна потреба занадто сильна, щоб нехтувати нею і терпіти голод, адже так і захворіти можна. А що ж робити, якщо хочеться мати пречудовий зовнішній вигляд і разом із тим їсти улюблені продукти. Чи можливо таке. Звичайно, все можливо з розумом, і в міру, рахуючи калорії продуктів якісних продуктів. І навіть улюблений шоколад можна з’їсти і ніякого списку заборонених страв! Але при цьому шоколад повинен буде дуже якісним і з’їсти його можна не весь, а декілька кусочків. Захотілось ковбаски, – будь-ласка, але споживати її потрібно тільки із натурального м’яса, неспішно і ретельно пережовуючи, щоб відчути смак кожного шматочка. І саме невелика порція натуральної страви, спожитої із великим задоволенням принесе організму користі більше, ніж нашвидку напханий шлунок різноманітними незбалансованими продуктами. Не завадить при цьому порахувати калорії, але тільки для того, щоб визначитися із різновидом наступного етапу споживання їжі.

 

          Неймовірно, але факт

Так вважає доктор Стивен Хоукс, який відкидає будь-які заборони на обмеження в харчуванні, які, на думку вченого, призводять до нервової напруги, стресу і до зниження імунітету, уповільнення обмінних процесів і в кінченому підсумку позначаються на здоров’ї. Така позиція отримала назву інтуїтивного харчування. Вона дозволяє людині їсти все, що хочеться і в любий час. Система не відкидає теорію дієтичного харчування, може прекрасно співіснувати із системою розрахунку калорій. Доктор Хоукс підтримує дієтологів у тому, що правильне збалансоване харчування у поєднанні із достатнім фізичним навантаженням може давати прекрасні результати для схуднення, а невиснажливе небезпечне голодування. А от, якщо виникає постійне бажання « чогось поїсти», то потрібно шукати першопричину цього незапланованого бажання у сексуальній незадоволеності, складнощах сімейних стосунків, нереалізованості. Це не секрет, що дуже часто люди «заїдають» депресію і тому поправляються. А вирішити проблему допоможуть не тільки рецепти для схуднення (хоча комплексний підхід у цьому плані теж доречний), а і кардинальна зміна життя і свого характеру. Наразі побутує думка про те, що « важливо не просто жити, а жити якісно», відповідно « потрібно не просто їсти, а їсти якісні продукти із задоволенням і в міру».

 Поради фахівців системи інтуїтивного харчування

В інтуїтивному харчуванні дуже важливо дотримуватися золотої середини: уникати таких станів як «отут з голоду помру». У дуже голодних людей збільшується ризик переїдання. Фахівці радять:

  • щоразу перед прийомом їжі запитуйте себе, чого хочете, і готуйте.
  •  харчуйтесь 4-6 разів на день, споживаючи їжу невеликими порціями;
  •  їжте улюблені, смачні, якісні і корисні страви;
  • сконцентруйтеся на тих продуктах, які дарують вам приємні відчуття, але не забувайте про калорії;
  • навчіться розрізняти, після яких страв ви відчуваєте себе бадьоро, енергійно, а після яких – некомфортно.

Людський організм дуже розумний, треба тільки прислухатися до нього.

Невеличкі поради для тих, хто хоче схуднути

Деякі прихильники системи інтуїтивного харчування вдаються до маленьких хитрощів. Щоб схуднути, нікому не завадить вранішній прийом 1ч.л. льону, кураги чи чорносливу з водою. Вони діють як легкий проносний засіб і чинять благотворний вплив на шкіру і на весь організм в цілому. Незамінний продукт при схудненні – клітковина. Ця прекрасна дієтична добавка нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і покращує функціонування печінки. А от взимку нестачу вітамінів можна поповнити з допомогою високоякісних вітамінно-мінеральних комплексів. Будьте здорові, красиві і щасливі – це запорука якості життя.