Головна Суспільство Дезинфекція води в басейнах хлором

Дезинфекція води в басейнах хлором

Сьогодні плавання сприймається як елемент здорового способу життя. Свої басейни мають спортивні комплекси і приватні особи. Як будь-яке місце загального користування споруди вимагають регулярного догляду. Особлива увага приділяється дезінфекції води в плавальному басейні, оскільки кожен відвідувач, навіть після відвідування душової, залишає після себе велику кількість мікроорганізмів. Водне середовище створює сприятливі умови для розмноження мікробів і органіки, а встановлені фільтри видаляють тільки механічні частинки, та не перешкоджають розмноженню бактерій, грибків і водоростей. Тому, слід звернути особливу увагу на засоби для очищення води в басейні.

Cпособи дезінфекції води в басейні

Розрізняють три способи дезінфекції:
  • реагентний, вода знезаражується за допомогою хімічних реагентів;
  • безреагентний, вода очищається УФ-випромінюванням або ультразвуком без участі хімічних препаратів;
  • комбінований, застосовують поєднання способів, або двох реагентів.

Найпоширеніші реагенти для очищення води – це:

  • хлор;
  • озон;
  • активний кисень;
  • бром;
  • іони срібла.

Хлор здатний знищити більшість відомих патогенів, знезаражуючи воду і всі поверхні басейну. Препарати, що містять хлор випускають в газоподібному або рідкій формі, розфасованими в балони або каністри, частіше зустрічаються у вигляді гранул або таблеток для дезінфекції води. Дезінфікуючі речовини повністю розчиняються. Останнім часом хлорний газ застосовується набагато рідше через складнощі при перевезенні, токсичний вплив на організм, неточність у визначенні дозування.

Використання хлору відрізняється дешевизною і простотою реалізації, препарат зберігає в воді активні властивості і продовжує працювати тривалий час. Хлорування води із застосуванням додаткових методів дає найбільший ефект. У багатьох випадках хлор – кращий дезинфектор, оскільки при температурі води +28 С, створюються сприятливі умови для розмноження хвороботворних мікробів, бактерій і мікроорганізмів. Відвідувачі басейну також додатково привносять органічні частки у вигляді сечовини, поту, жиру, частинок шкіри, залишків крему, що робить обробку води містять хлор препаратами самим безвідмовним способом. До недоліків методу відносять нездатність знищувати водорості і спорові утворення, звикання мікробів до дозувань і негативний вплив на здоров’я, оскільки можливі алергічні реакції, подразнення слизових оболонок, вплив на органи дихання.