Головна Суспільство Вита пара: способи обтиску, схема з’єднань

Вита пара: способи обтиску, схема з’єднань

Вита пара – мережевий кабель з кількома провідниками. Позначення “вита пара” – це дослівний переклад терміна з англійської (телефонний кабель). “Вита” пара тому, що в телефоні кабельні жили ніби повиті по парах, скручені.

Найчастіше застосовується при побудові мереж (наприклад, Ethernet). Завдяки своїй низькій вартості, застосовуватись також для побудови локальної мережі. Кабель кручена пара купити на сайті DEPS – постачальника телекомунікаційного обладнання.

Але що таке – обтиск крученої пари? І навіщо це взагалі потрібно?

Обтиск крученої пари – це процес, під час якого закріплюють спеціальні роз’єми кабелю. Ці роз’єми розташовані на закінчення кабелю. Найчастіше для цієї процедури використовують конектори на вісім контактів.

Для процесу обтиску потрібно кілька пристроїв: безпосередньо кабель кручена пара, конектор і спеціальне обладнання, яке затискає кабель (кримпер).

Способи обтиску крученої пари

Як вже зрозуміли, насамперед обтиск – це процес закріплення індивідуальних (особливих) роз’ємів, які розташовані на закінчення дроту. І це основне призначення.

Для чого роблять обтискання? Все просто – з метою з’єднати комп’ютер та мережеве обладнання. Існує два основних види обтиску витої пари. Кожен із видів обтиску повинен відповідати певному стандарту (TIA/EIA-568A та TIA/EIA-568B).

Отже, основні види обтискання крученої пари:

  1. Прямий спосіб – найпоширеніший. Використовується для випадків, коли потрібно з’єднати мережне обладнання та локальний пристрій (комп’ютер тощо).
  2. Кросовий спосіб – менш популярний. Оскільки використовується в основному для підключення комп’ютера.

Крім того, існують навіть випадки, коли використовують перехресний спосіб обтиску: об’єднання портом. Але як правильно самому зробити обтиск? Рекомендуємо дотримуватися наступної інструкції:

  1. Очистіть кабель – зніміть з нього оболонку (приблизно 2 см). 
  2. Всі провідники розплетіть та від’єднайте один від одного.
  3. Розташуйте всі жили кабелю в потрібному порядку 
  4. Вирівняйте провідники, а потім підріжте, залишаючи до 13 мм до оболонки.
  5. Затиснути оболонку та одягнути конектор на кабель. Переконайтеся, що всі провідники зайшли всередину. І ще важливий момент – ізоляційне покриття обов’язково має опинитися всередині. Якщо цього не сталося, витягніть жили й вкоротіть їх.
  6. Потім – зробіть обтискання витої пари.

Для того, щоб якісно очистити провідники кабелю та не перестаратися, найкраще використовувати спеціальне обладнання (кліщі). Знімати захисну ізоляцію з кожного провідника також не слід. І ще не мало важливо – стежте за станом екрана кабелю (якщо це екранований). Оскільки будь-які деформації можуть призвести до небажаних наслідків (наприклад, набагато менший показник опору).