Головна Тернопіль Як Ландяк хотів нажитися на дітях

Як Ландяк хотів нажитися на дітях

------Петро Ландяк став заступником міського голови Тернополя лише для того, аби виграти тендера на харчування дітей у садочках. За загальним підрахунком, Ландяк планував покласти до своєї кишені більше 8-ми мільйонів гривень.

У 2011 році тендер на закупівллю продуктів для харчування в освітніх закладах управління оголосило лише у березні. І все для того, аби підтасувати переможців по закупівлі.  Схема доволі проста. На тендер від одного з гравців цього ринку зголошується декілька юридичних чи фізичних осіб, які ставлять свої різні ціни на той чи інший товар. Дані всіх претендентів в день проведення тендеру відкриваються, укладаються в таблицю та обирається найдешевший варіант. А тоді і починає працювати схема викачування коштів з міського бюджету: якщо наступним у таблиці йде претендент того самого гравця (або з наступний учасник просто повинен перемогти), то переможець за вказівкою просто відмовляється від виграного тендеру, а наступний претендент визначається переможцем, однак ціна на товар в нього вже вища.

Цікавим виглядає той факт, що 16 з 18 переможців просто відмовились від виграного тендеру.

-----------1

-----------2-----------3Нижче наведена табличка. Половину, тобто 9 з 18 виграшних позицій зафіксував за собою Петро Ландяк. Місцевий політик вже не перший рік працює на ринку харчування дошкільнят. Його підприємство «Універсам-Текстерно» не раз постачало продукти за завищеними цінами. Якщо приблизно порахувати, якби депутат та його люди виграли тендери, то у кишеннях Ландяка осіло 70 % від 11 мільйонів 639 тисяч 700 гривень, які передбачені на річні закупівлі.

№п/п Назва товарів Переможець 1-го етапу Чиї інтереси представляє Остаточний переможець Чиї інтереси представляє
1 Фрукти, ягоди та горіхи Музика Ж.Б. Лейко А.Й. П.Мандзій
2 Яйця птиць Дунець Л.М. П.Ландяк Стефанчук С.О. П.Ландяк
3 Продукти готові та консерви овочеві Ясіновський О.І. ТзОВ «Овочторг» П.Мандзій
4 Вироби сухарні, печиво та здобні хлібобулочні вироби довгочасного зберігання ТОВ «ТД «Універсальний» П.Ландяк Білик В.І. П.Ландяк
5 Продукти готові та консерви плодові Дунець Л.М. П.Ландяк Музика Ж.Б.
6 Цукор Музика Ж.Б. Дунець Л.М. П.Ландяк
7 Культури овочеві Рикун М.М. П.Ландяк ТзОВ «Овочторг» П.Мандзій
8 Овочі свіжі Дунець Л.М. П.Ландяк Ясіновський О.І.
9 М’ясо свіже та заморожене Білик В.І. П.Ландяк ПП «Агролідер»
10 М’ясо та харчові субпродукти свійської птиці Білик В.І. П.Ландяк ТОВ «ТД «Універсальний» П.Ландяк
11 Вироби хлібобулочні, тістечка та здобні хлібобулочні вироби Хіта І.А. Хіта М.А.
12 Продукція рибна Дівик Р.М. П.Ландяк ТОВ «ТД «Універсальний» П.Ландяк
13 Масло вершкове Білик В.І. П.Ландяк ТОВ «ТД «Універсальний» П.Ландяк
14 Продукти молочні, інші Білик В.І. П.Ландяк ТОВ «ТД «Універсальний» П.Ландяк
15 Крупи Дівик Р.М. П.Ландяк Дунець Л.М. П.Ландяк
16 Молоко рідке та вершки Білик В.І. П.Ландяк Рикун М.М. П.Ландяк
17 Соки фруктові та овочеві СМП «Мальки і К» СМП «Мальки і К»
18 Сир сичужний та кисломолочний Білик В.І. П.Ландяк Музика Ж.Б.

Проте не так сталося, як запланував собі Ландяк. Міська влада не дала заступнику мера нажитися на харчуванні дітей. Оскільки Петро Дмитрович, думаючи, що осів на хлібному місці, помилився, ненажився і врешті вирішив  покинути крісло заступника. Знову вмити руки. Тому і пан Ландяк виступав на шпальтах різних газет, говорячи, як «теперішня влада не дала йому працювати»,  фактично заважала «втілювати нові ідеї». Усе це політик робив, аби відвести від себе підозру, від не чесних торгів та виграних тенредів. Насправді, Петро Ландяк відмовився від посади, бо не бачив більше користі у її займанні. Пішов готуватися до наступних виборів. Що зараз з успіхом це і робить знову: з газетних сторінок кидає голослівні обіцянки та невмирущі заяви для електорату.