Головна Тернопіль Чому парк у Львові перлина туризму, а в Тернополі сміттєзвалище?

Чому парк у Львові перлина туризму, а в Тернополі сміттєзвалище?

50Одним із надбань тернополян є парк Загребелля, що характеризується своєю унікальною рослинністю. Адже таких парків в Україні є всього два: один у нас, а інший у Львові – Стриївський парк. То ж маємо чим гордитися.

Парк Загребелля є рукотворним, розташований по вулицях Бережанській та Львівській. Він належить до природо-заповідного фонду, адже на його території зростають дикорослі рідкісні реліктові (рослини із минулих геологічних епох), ендемічні (поширені лише на певній території) рослини області. Також рослинні угрупування цієї території насичені інтродукованими екзотичними видами. А ще це єдине місце у Тернополі, де офіційно можна розводити багаття та палити вогнище. Останній факт, мабуть, відіграє найбільшу роль тоді, коли тернополяни збираються у Загребелля на відпочинок. Зараз таких відпочиваючих явно побільшає, адже перше весняне потепління та травневі вихідні багато у кого викличе бажання поласувати гарячим шашличком. В результаті таких посиденьок кількість сміття в парку однозначно побільшає.

 51

А де ж його подіти? Везти додому в багажнику чи нести в руках? І справа тут не стільки в культурності та вихованності самих громадян, а в дефіциті мусорних баків. Якщо вже міська влада дозволила такий вид відпочинку у парку, то вона і мала би забезпечити дану територію відповідним інвентарем. Також було б доцільно призначити якісь патрулі, щоб вони хоча би на вихідних контролювали ситуацію із відпочиваючими у парку. Ви тільки гляньте на той сміттєвий бак, що на фото за церквою: ржавий, дірявий, нестійкий, без кришки… І таких у парку більшість. І як там має триматися сміття, якщо він навіть не закривається? А безпритульні тварини (до речі, ще одна проблема міста), почувши запах їжі, порозтягують його на десятки метрів.

Контейнери для макулатури, скла, жерстяних банок і пластика останнім часом в багатьох країнах стають звичним явищем. А в нас не можна домогтися елементарних цілих контейнерів, що вже говорити про сортування сміття. Також відсутні туалети. Ні, гроші на закупівлю біотуалетів міська рада виділяє достатньо. Ось тільки самих цих біотуалетів ніхто з тернополян так і не бачить! І в нас цивілізована країна? Це так влада дбає про своїх громадян? Де відповідні органи, де управління ЖКГ, департамент екології? Чому нікому нема до цього діла? Та тому, що чиновники, перебуваючи у своїх кабінетах, дбають лише про поповнення своїх статків, їм байдуже до добробуту громадян, а що вже говорити про парки чи інші осередки природи…

 52

От і маємо, що маємо. Влада все спускає на самотік, а громада йде у влади на поводу, бо всім до всіх байдуже.

Регіональний ландшафтний парк Загребелля через унікальність свого видового складу має стратегічне значення для формування екологічної ситуації міста та регіону в цілому. Думаю, не важко здогадатися, до чого може призвести таке варварське його використання.

Взагалі, останнім часом виникло багато спірних питань навколо цього парку. Так, наприкінці березня цього року місцева преса повідомляла, що у Загребеллі міська рада виліть 9 га землі та понад 1 млн. грн для створення «Парку здоровя» та облаштування там дитячого (площа 250 м2), спортивного (150 м2) майданчиків, пішохідних та велодоріжок, декоративних арок. А у квітні на сайтах з’явилася інформація про те, що на місті недіючої зупинки по вулиці Бережанській (навпроти теперішнього магазину «Карпати») та в частині парку Загребелля планують збудувати елітний житловий будинок на три підїзди. Загальна площа ділянки під забудову 1600 м2. Це було прийнято рішеннями сесій міської ради від 18 липня 2014р. №6/49/144 та від 28 жовтня 2014 р. №6/52/115. Як з’ясувалося, вище керівництво вже встигло пообіцяти цю землю підприємцям із Хмельницького. Як завжди, після таких схем діяльності бюджет міста буде пустим, кишені начальства – повними, а природа – знищеною.

А ще варто запитати мерію: для кого все ж таки планується створення «Парку здоров’я»? Може, ним будуть обслуговуватися мешканці елітної багатоповерхівки, а не пересічні тернополяни?

За такого нелюдського ставлення влади до природних ресурсів, тернопільські парки скоро перетворяться на багатоповерхівки, супермаркети, розважальні центри та на сміттєзвалища…