Головна Тернопіль Земельні оборудки в Тернополі розбирає Порошенко?

Земельні оборудки в Тернополі розбирає Порошенко?

mylo dlja Nadala_1Представники громадських організацій Тернополя та окремі громадські активісти звернулись до Президента України Петра Порошенка щодо низки проблемних питань у сфері будівництва та земельних ресурсів, пише 0352.

У відповідь Кабінет Міністрів України дава завдання керівництву області розібратися в ситуації, відтак при ОДА створили робочу група, керівником якої є виконувач обов’язків голови Тернопільської облдержадміністрації Іван Крисак.

Учора під час першого засідання групи громадські активісти підкреслили, що у Тернополі запроваджена корупційна схема уникнення передбаченої Земельним кодексом України обов’язковості продажу земельних ділянок комунальної власності або прав на них виключно на земельних торгах.

«Земельні ділянки надаються на безконкурсній основі комунальним підприємствам, які потім, виступаючи замовниками будівництва, укладають інвестиційні договори з інвесторами. В результаті передбачається передача збудованого об’єкта у власність інвестора, з наступною безоплатною передачею йому (інвестору) земельної ділянки для обслуговування цього об’єкта. В результаті до міського бюджету не надходять кошти від продажу цих земельних ділянок на прилюдних торгах», – зазначив один із громадських активістів Тарас Білан.

У зверненні до Порошенка також було піднято питання зменшення у Тернополі площі зелених зон і парків.

«За наведеними даними з 2010 року площа зелених насаджень у місті зменшилася на 85 гектарів. В тому числі: парку “Національного відродження” – на 10 гектарів;    парку імені Тараса Шевченка – на 6 гектарів;  парку “Топільче”  – на 9 гектарів. Розпочата і продовжується забудова у регіональному ландшафтному парку “Загребелля”, яка проводиться керівником фірми “Креаторбуд”», – зазначив Тарас Білан.

Автори звернення наголошують, що у Тернополі триває масова забудова центральної частини міста з порушенням нормативних показників максимально допустимої щільності забудови як окремих ділянок, так і містобудівних утворень. До звернення вони додали пропозиції щодо внесення змін до плану зонування міста Тернополя.

Відтак, Іван Крисак доручив розділити робочу групу на чотири підгрупи, кожна з яких дослідить одне з питань, висвітлених у зверненні.

«Метою діяльності даної групи є детальне вивчення та аналіз наведених у зверненні фактів. У разі виявлення порушень ми надамо  пропозиції та заходів щодо їх усунення», – запевнив Крисак.

 До складу групи включені представники структурних підрозділів ОДА, територіальних органів, Міністерства внутрішніх справ України та Держземагентства, контролюючих органів, Тернопільської міської ради,  громадських організацій та творчих спілок, представників громадськості,.

На засіданні робочої групи були присутні також представники Тернопільської міської ради, які висловили готовність надати усі необхідні документи щодо порушених проблемних питань.