Головна Тернопіль Бомба сповільненої дії у… водогоні! (відео)

Бомба сповільненої дії у… водогоні! (відео)

2Продовжуємо серію захоплюючої подорожі містом Файне. Нагадую читачам, що це місто-близнюк нашого Тернополя, де і проблеми точнісінько такі самі, як і в нас. Тож я з’ясовую, як файнівчани їх вирішують. Минулого разу аж до муніципальної поліції через це потрапив, але зате і багато цікавого про цю спецслужбу Файнівської міськради «розкопав». Сьогодні ж мова піде про воду, яку п’ють файнівчани, – швидше мертву, ніж живу.

 «Бомба» під містом

Пригадуєте мою розповідь про фокуси зі сміттям у Файному? Так от виявляється, що весь цей непотріб не тільки збагачує гаманці чиновників та спустошує людські кишені, а ще й отруює все тамтешнє населення. Більше того! Від своїх нових друзів  я дізнався, що під місто Файне закладено… бомбу сповільненої дії!.. Ні, сепаратисти і москалі тут ні до чого. То так «охрестили» файнівчани смердюче сміттєзвалище, що знаходиться  саме біля головного міського водозабору. Упродовж довгих років за мовчазної згоди файнівської влади туди безконтрольно скидають усіляку гидоту, в тому числі й небезпечні відходи. Звалище давно заборонили і екологи, і санстанція. Відтак хто тільки і в якій формі не апелював до совісті і здорового глузду усіх причетних, однак – ви не повірите! – воно досі експлуатується на повну котушку! І вся та сміттєва антисанітарія просочується до підземних вод, звідки наповнюється водогін, а з нього – до помешкань файнівчан. Ну навіть не знаю, як при цьому міському голові Файного не сняться щоночі жахіття за участю потворних монстрів, що пруть прямо  з водопровідних кранів!

Час від часу з тією бідою пробували щось зробити, але ті починання наче хто зурочував. А влада досі сподівається, що якщо екологічна бомба під Файним таки рвоне, то вже не за її каденції.

 

«Не пий, Івасику, мутантиком станеш»

Із моїм добрим файнівським знайомим, колишнім бухгалтером, а тепер активним пенсіонером дядьком Василем читачі вже теж знайомі. Так от, його дружина пані Галина за фахом – хімік-біолог і довгий час пропрацювала в лабораторії приватної поліклініки. Якось гидка вода з крану так її дістала, що пані Галя взяла її проби в різних районах Файного і зробила повний хімічний аналіз. Результати виявилися шокуючими!

Вміст заліза, приміром, у воді з-під крана зашкалив понад норму аж у 4 рази! Очевидно, це вплив сміттєзвалища, де купу років іржавіє дрібний металобрухт, а потім вода ж іще тече іржавими трубами давно застарілого водогону… Тим часом постійне вживання перенасиченої залізом води – це велика загроза людському організму. Бо провокує онкологічні захворювання, особливо – стравоходу, сечового міхура і товстої кишки,

викликає проблеми з печінкою і кровотворенням, збільшує ризик інфарктів та цукрового діабету. А найбільше страждають дітки – у них все частіше проявляються важкі форми атопічного дерматиту.

Ще більше засмутилася пані Галина, коли знайшла у файнівській воді явно забагато хлору. Мабуть, намагаючись нейтралізувати різну гидоту у воді, місцеві «алхіміки від влади» вкидають до водовідстійників надмірну кількість «хлорки», перетворюючи воду вже на повну отруту! Адже перехлорована вода шкодить усьому організму – пригнічує імунітет, і навіть мутацію генів може викликати! Недарма під час Першої Світової цю речовину як хімічну зброю використовували. А ще вона лупить по чоловічих якостях та по здатності жінок стати мамами… І даремно хтось сподівається, що скільки там, мовляв, у воді того хлору?.. Бо прості підрахунки дозволяють отримати вражаючий результат – виявляється, середньостатистичний житель такого міста, як Файне (або як наш Тернопіль), вживаючи воду з-під крана, упродовж свого життя заковтує 15 кілограмів (!) хлору та хлоридів. А один раз прийняти ванну або душ з перехлорованою водою – це як випити склянку чистого хлору!

 

Губить людей не пиво, губить людей… вода?

Після тих аналізів пані Галина та пан Василь не тільки самі перестали воду з-під крана споживати, а й усіх рідних та близьких застерегли. Кому вищезгаданих аргументів не вистачало, наводили шокуючу медичну статистику міста Файного, де місцеві лікарі щорічно діагностують понад 15 тисяч випадків раку шлунку. Як же так?!! І в чому причина?!!! Адже у Файному (так само, як і в нашому Тернополі) немає жодного «хімічно-шкідливого» виробництва! До того ж, половина мешканців узагалі харчується тим, що в селі батьки виростили – без усяких там нітратів і хімікатів. От і напрошуються невеселі висновки: а чи не проста вода з-під крана вбиває здоров’я файнівчан?

Та що там казати про людей, коли навіть метал не витримує. Файнівчани скаржаться, що дуже часто виходить з ладу побутова техніка, використання якої пов’язане з водою, що знову ж таки б’є по гаманцю. А як може бути інакше, якщо, потрапляючи в систему водопостачання, залізо взаємодіє з повітрям, окислюється і стає іржею? Іржа не розчиняється і випадає в осад, що залишається на трубах, сантехніці, пральних  машинах тощо, руйнуючи їх безповоротно. І навіть найдорожчі очисні засоби тут мало допомагають.

Тим часом чимало файнівчан і далі спокійно вживають «залізні» чаї та приймають  «хлорні» ванни.  Адже «Файневодоканал» через газети й телебачення постійно «навіює» їм, що з водою у водогоні все гаразд, все в нормі. А незалежні аналізи – це, мовляв, лише побрехеньки від захланних продавців привозної води і фільтрів. Щоправда, факт зашкалювання у воді заліза водоканалівці й самі не заперечують. Але при цьому скиглять, що вирішити цю проблему ну дуже дорого. Ось, мовляв, візьмемо скоро в кредит купу мільйонів від закордонних банків, тоді все й повирішуємо. Лише соромливо замовчують, що для повернення тих кредитів треба буде знову збільшити містянам ціни на воду. А вона у Файному вже й так  «золота», хоч і шкідлива.

 

Життя – без хлору та іржі

Що робити, щоб жителі міста не вбивали своє здоров’я водою, за яку платять немалі гроші водоканалові? Насамперед, усунути або максимально нейтралізувати причини, які роблять її шкідливою. Найперше – це негайно вирішити проблему зі сміттєзвалищем, яке отруює підземні води. Облаштувати нове місце для складування відходів, встановити і задіяти сміттєпереробний комплекс. Або хоча б максимально зменшити навантаження на звалище  шляхом ретельного сортування міського сміття. Друге – запровадити програму повної заміни всіх водопровідних мереж міста. Для цього потрібно відкрити окремий рахунок у водоканалі, куди кожен, хто щось будує на території міста, має вносити певний відсоток від вартості будівництва для розвитку інженерних мереж. Причому в обов’язковому порядку, а не вибірково, як це робиться зараз у Файному, та й у Тернополі теж. І кожну гривню з цього рахунку витрачати виключно на заміну старих водопровідних труб. І, нарешті, третє – це запровадити сучасні європейські стандарти знезараження води, відмовившись від хлору, який є смертельною отрутою. А поки це неможливо – суворо дотримуватися норми його використання.

Дослідивши проблему якості води у місті Файному, я зрозумів, що вона настільки задавнена, що вирішувати її з кожним роком стає все складніше і дорожче. Але тим важливіше для влади не затягувати його. Адже мова йде про здоров’я і життя людей. А то, дивись, через років …надцять не буде вже й кому за нову файну владу голосувати…

Далі буде…

 

Віталій Цимбалюк

 

Дивіться репортажі з міста Файного щовівторка о 20-30 год. на телеканалі ТТБ та на сторінці Віталія Цимбалюка на сайті www.youtube.com