Головна Спорт Олімпіада-2018: п’ятеро олімпійців з Тернопільщини боротимуться за медалі

Олімпіада-2018: п’ятеро олімпійців з Тернопільщини боротимуться за медалі

У Національному олімійському комітеті вібулися проводи української команди на Олімпіаду-2018 в Пхьончхан. П’ятеро спортсменів які представляють Україну у Південній Кореї мешканці Тернопільщини.

До Південної Кореї летитить 35 спортсменів. Але ця команда буде найменшою за всю історію виступів України на білих Олімпіадах. У 1994-му році в Ліллегаммері було 37 українських атлетів, у Нагано-1998 – 56, у Солт-Лейк-Сіті-2002 – 68, у Турині-2006 – 52, у Ванкувері-2010 – 45, у Сочі-2014 — 43.

Біатлоністка Олена Підгрушна, 31 рік – Тернопіль

Під час міжолімпійського циклу в житті капітана української збірної було чимало змін. Сезон вона пропустила через сімейні обставини, потім розлучилася, довго набирала форму.

Минулий сезон склався для Підгрушної загалом невдало, але до головного в 2016/2017-му старту, чемпіонату світу, вона підійшла в ідеальній формі і допомогла команді здобути срібло.

Вміння Олени бути на піку кондиції у найпотрібніший момент, її психологічна стійкість дають підстави, що саме тернополянці штаб довірить місце у складі естафетної четвірки.

Біатлоністка Анастасія Меркушина, 23 роки — Тернопіль

Наймолодша спортсменка у жіночій біатлонній команді України за останні два роки прогресує, коли тренери довіряють їй місце в складі естафетної команди.

На цьому Кубку світу Анастасія набрала на 46 очків більше за Підгрушну і, за суто спортивними показниками, заслуговує на місце в складі естафетного квартету більше.

Біатлоніст Дмитро Підручний, 26 років — Тернопіль

Досить молодий спортсмен-біатлоніст у цьому міжолімпійському циклі став лідером чоловічої збірної. Торік Дмитро провів у Кубку світу кілька дуже непоганих гонок у спринті і переслідуванні.

На старті поточного сезону, під час етапу в шведському Естерсунді, Підручний мав змогу поборотися за місце у трійці призерів. Завадило падіння.

Потім у Дмитра були проблеми зі здоров’ям, але його п’яте місце в переслідуванні на січневому етапі в Обергофі (Німеччина) і прекрасне останнє коло під час спринту на чемпіонаті Європи в Ріднау дають надію.

Саночник Андрій Мандзій, 29 років – Кременець

Чотири роки тому Мандзій поряд зі своїм тезкою Кісем стали першими в історії українського спорту саночниками-одиночниками, які виступили на Олімпіаді.

В Сочі вихованець кременецької спортивної школи Мандзій посів 31-ше місце і з того часу, як показують результати чемпіонатів світу, демонструє стабільність: 28-й у 2015-му, 27-й у 2016-му, 30-й у 2017-му. Вочевидь у Пхьончхані варто очікувати на схожий результат.

Саночники Олександр Оболончик, 26 років – Кременець/Роман Захарків, 27 років

Для львів’янина Романа Захарківа це буде третя в кар’єрі Олімпіада.

У Ванкувері-2010 в екіпажі з ним був Тарас Сеньків і тоді український дует був останнім, 19-м. Через чотири роки у Сочі Захарків уже виступав разом з Оболончиком.

На цей раз у боротьбі 19-ти екіпажів українці фінішували 17-ми. Схожі позиції Олександр з Романом займали й на чемпіонатах світу у міжолімпійський період. 16-та позиція на торішньому мундіалі в австрійському Іґлзі – найвище у кар’єрі спортсменів досягнення.

За матеріалами: ББС