Головна Регіони Яких штамів грипу слід чекати цього року

Яких штамів грипу слід чекати цього року

грип

Ми повідомляли про те, що на Тернопільщині збільшується кількість людей хворих на грип та ГРВІ.

Лікар-епідеміолог С.В. Маціпура Державної установи « Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомила, що за прогнозом ВООЗ в епідемічному сезоні 2016-2017 років на території України ймовірно будуть циркулювати наступні штами вірусів грипу:
– А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm09-подібний вірус,
– A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,
– вірус B/Brisbane/60/2008.
Для виробників грипозних вакцин ВООЗ рекомендувала до їхнього складу включити вказані штами вірусів грипу, оскільки вони циркулюватимуть у Північній півкулі в сезоні 2016 – 2017 років.
Крім цього, до складу чотирьохвалентної вакцини рекомендується включити В/Phuket/3073/2013 подібний вірус.
З метою підготовки до сезону захворюваності на грип та ГРВІ 2016 – 2017 років, Центр грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДЗ «УЦКМЗ МОЗ» рекомендує розпочати вакцинацію проти сезонного грипу у вересні – жовтні поточного року та звернути увагу на імунізацію осіб із груп медичного, епідемічного та професійного ризику з метою уникнення ускладнень від хвороби та можливих летальних випадків.
Як попередити грип та гострі респіраторні вірусні інфекції?
1. Хто хворіє на грип?
Сприйнятливість населення до грипу дуже висока, залежить від ступеню зміни вірусів. При появі нового штаму все населення виявляється неімунним.
2. Як відбувається зараження грипом?
Джерелом інфекції є хвора людина (з останніх годин інкубаційного періоду по 4-5 день хвороби). Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний. Масовому розповсюдженню грипу сприяють хворі на легкі форми, особливо ті, хто недбало ставиться до свого здоров’я і до небезпеки зараження оточуючих. З краплями слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чхання і розмови вірус розсіюється на кілька метрів від хворого. За короткий проміжок часу навколо хворого утворюється заражена зона з радіусом 2-3 метри. Віруси розмножуються надзвичайно швидко: при попаданні однієї вірусної частини у верхні дихальні шляхи, вже під кінець першої доби їх кількість досягає 1023. Цим пояснюється короткий інкубаційний період при грипі – 1-2 доби.
3. Чим небезпечний грип?
Грип вкрай небезпечний своїми ускладненнями:
– легеневі ускладнення (пневмонія, бронхіт). Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу;
– ускладнення верхніх дихальних шляхів і ЛОР-органів (отит, синусит, риніт, трахеїт);
– ускладнення серцево-судинної системи (міокардит, перикардит);
– ускладнення нервової системи (менінгіт, менінгоенцефаліт, енцефаліт, невралгії, полірадикулоневрити).
Грип часто супроводжується загостренням хронічних захворювань, особливо серед груп ризику – дітей і осіб похилого віку.
4. Як захистити себе від грипу?
Основним заходом специфічної профілактики грипу є вакцинація. Вона здійснюється протигрипозною вакциною, що відповідає прогнозованому штаму і містить антигени (білок) одразу трьох штамів вірусу грипу, які відбираються на основі рекомендацій ВООЗ. Імунна система осіб, які були щеплені, виробляє власні антитіла для захисту проти хвороби. Вакцинацію можна робити всім бажаючим знизити ризик захворювання на грип і запобігти його можливим ускладненням.
5. Кому потрібно вакцинуватися в першу чергу?
Вакцинація особливо рекомендована групам ризику – дітям, людям похилого віку, з хронічними захворюваннями, персоналу медичних, навчальних закладів, працівникам сфери послуг, торгівлі, транспорту, а також особам, що спілкуються з великою кількістю людей, персоналу підприємств, установ, організацій, особам, що перебувають в спеціалізованих колективах закритого типу (дитячі будинки, будинки престарілих тощо).
6. Чи є протипоказання для проведення вакцинації проти грипу?
При вакцинації сучасними вакцинами протипоказання вкрай обмежені: алергія до компонентів вакцини (наприклад, до білка курячих яєць); захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла.
7. Ефективність вакцинації?
Імунітет утворюється через 2-3 тижні після вакцинації. Тривалість захисту залежить від індивідуальних особливостей і становить не менше 6-12 місяців.

Лікар-епідеміолог С.В. Маціпура