Головна Регіони Юрій Юрик: Теренова гра «Гурби-Антонівці» є обличчям молодіжного руху не лише Тернопільщини,...

Юрій Юрик: Теренова гра «Гурби-Антонівці» є обличчям молодіжного руху не лише Тернопільщини, а й всієї України

Всеукраїнська теренова гра «Гурби – Антонівці – 2018» розпочалася 28 квітня у лісовому масиві на території музею «Штаб УПА-Південь», що поблизу села Антонівці Шумського району Тернопільcької області. Мета гри — вшанування героїв боротьби українців за незалежність і територіальну цілісність рідної країни, а також підвищення рівня знань про видатних особистостей українського державотворення. Патріотичний вишкіл триватиме протягом трьох днів — з 28 квітня по 1 травня включно.
В урочистому відкритті заходу взяв учать заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Юрик.
«Цьогоріч минає рівно 74 роки з того часу, як під Гурбами протягом 21-22 квітня відбулося одне з найбільших бойових зіткнень української повстанської армії з регулярними частинами НКВД. Вояки УПА показала гідні приклади як військового мистецтва так і високого рівня мужності й витривалості, — зазначив Юрій Юрик. — Теренова гра «Гурби-Антоніці» є обличчям молодіжного руху не лише Тернопільщини, а й всієї України. Адже саме тут молоді люди черпають патріотизм та наснагу для того, щоб у майбутньому будувати сильну Українську державу».
У грі, що відбувається на місці найбільшого бою УПА проти НКВС, беруть участь понад 300 молодих людей з усієї України, які живуть просто неба і набувають досвіду командної роботи, поводження в екстремальних умовах. В той же час знаходять нових друзів, дізнаються про героїзм історії своєї країни та здобувають бажання діяти.
Молодь отримує навички виживання у лісі в умовах, близьких до партизанських, орієнтування на місцевості, а також користування давніми засобами зв’язку.

Суть теренової гри полягає в тому, що учасники діляться на дві команди (2 куреня, кожен поділяється на сотні, чоти, рої, – так, як і в УПА), які змагаються між собою за прапори одна одної та за кількість «вбитих» гравців суперника.
Перемогу отримує той, хто захоплює прапор противника і при цьому відстоює свій. З кожним роком це робити стає дедалі складніше, адже командири «куренів» досконало вивчають правила гри, вдосконалюють тактику і стратегію, застосовують сучасні технічні можливості для вдалих маневрів.

Довідково:

«Гурби-Антонівці» — це найбільша в Україні спортивно-патріотична теренова гра, започаткована у 2003 році. Щороку гра походить у лісовому масиві між селами Антонівці на Тернопільщині та Гурби, що у Рівненській області.
Саме тут у 1944 році підрозділи Української Повстанської Армії потрапили в оточення військ НКВД, так званий «гурбинський мішок». П’ять тисяч українських героїв мужньо боролися проти понад 35-ти тисячі окупантів й після кількох виснажливих днів бою вирвалися з оточення. Цей бій увійшов в історію як найбільший бій УПА. Тому молодь з усієї України вшановує полеглих тут українських героїв та знищених після бою мешканців села Антонівці.
З