Головна Регіони Що шукатимуть археологи в тернопільских підземеллях?

Що шукатимуть археологи в тернопільских підземеллях?

Дослідити тернопільські підземелля візьмуться фахівці «Подільської археології». Вивчення підземних ходів є одним із пунктів “Програми збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки”. Останнім часом зацікавлення підземеллями вийшло на новий рівень. Дослідження за допомогою сучасної техніки підтвердили наявність у центральній частині міста ряду ходів. Після цього було проведено дві екскурсії у підземеллях замку і Катедри. Охочих їх відвідати виявилося більше, ніж достатньо. Крім того, після сюжетів і матеріалів на центральних каналах та у всеукраїнських виданнях, ними зацікавилися й в інших областях України. Зараз до туристично-інформаційного центру Тернополя телефонують турфірми з різних міст з тим, щоб домовитися про організацію екскурсій тернопільськими підземними тунелями. Та підземелля можуть стати не тільки цікавим туристичним об’єктом, а й мати різноманітні артефакти, які стосуються, як часу заснування міста, так і його історії. Про усе це йшлося під час першого обговорення «Програми збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки», яке нещодавно відбулося у міській раді за участі археологів, архітекторів, науковців, художників, представників профільних управлінь міської ради.
«В місті працювали спеціалісти з георадаром, які підтвердили наші гіпотези щодо розташування підземних ходів, – каже заступник міського голови Леонід Бицюра. – Є багато інформації, вона частково вже організована, але систематизованої по всьому місту нема. І тут прийнятні декілька видів досліджень, але без археологічних досліджень нам не обійтися. Ми сформували перелік місць з яких ми почнем археологічні дослідження. Через дорогу від міської ради є цікавий об’єкт – катакомбна церква, яка виявлена давно, але є ще підземний хід, який орієнтований на Катедру. Зараз робимо все необхідне, щоб взяти на баланс нововиявлені ходи, і ми передбачаємо розкопки біля цієї площі. Об’єкт цікавий з точки зору і туристичної, і історичної – це Листопадова, 2. Маємо попередні домовленості з «Подільською археологією» щодо розрахунку коштів на площу 20 метрів квадратних. Думаю, там дослідження розпочнемо після Великодня. Також будуть досліджені ходи на вулицях: Руська від магазину «Неотек» до Надставної церкви, Валовій, Старий ринок біля фізкультурно-оздоровчого комплексу, Замковій біля пологового будинку.».
Учасники засідання також запропонували провести археологічні дослідження ходів на Майдані Волі та в районі вулиці Чорновола.