Головна Регіони Що таке Корпоративний Інвестиційний Фонд? Які плюси та мінуси?

Що таке Корпоративний Інвестиційний Фонд? Які плюси та мінуси?

Корпоративний Інвестиційний Фонд (КІФ) – це фонд, який утворює юридичну особу (ВАТ, ТОВ) для того, щоб здійснювати фінансові операції інвестиційними коштами акціонерів, або управління інтелектуальною власністю. Якщо простими словами – це складчина, що формується представниками бізнесу, які стають акціонерами, для загального користування та отримання подальшого прибутку шляхом інвестування в сторонні, вигідні бізнес-проекти інших представників малого та середнього бізнесу із заздалегідь обумовленими гарантіями та заставами.

Використання фондів для отримання дивідендів https://ip-am.com.ua/service/upravlinnia-intelektualnoiu-vlasnistiu-cherez-kif/ як варіант інвестування для представників МСБ вже давно усталена та успішна західна практика, що приносить свою користь як учасникам-акціонерам, які отримують прибуток у вигляді дивідендів, так і користувачам-початківцям позичальникам, які мають можливість отримати кошти на розвиток. Таким чином, виходить проста та надійна формула, яка полягає в тому, що бізнес фінансує бізнес.

Отже, з цього випливає дуже стійка модель з багатьма точками контролю та надійними гарантіями.

Як працює схема інвестицій у КІФ?

1. Інвестори інвестують у КІФ, тобто купують акції фонду. Ними можуть бути як юридичні особи, і фізичні, і навіть нерезиденти країни.

2. КІФ інвестує гроші інвесторів у цінні папери (державні, комерційні), крім облігацій, у термінові контракти, вкладати у нерухомість. Можуть надавати кредити, але лише юридичним особам.

3. Отриманий прибуток виплачується у вигляді дивідендів інвесторам.

4. КІФи податки не сплачують, а податок із прибутку зобов’язані сплачувати інвестори.

Корпоративним Інвестиційним Фондом керує наглядова рада. Збори акціонерів проводяться для того, щоб обрати наглядову раду та затвердити річний звіт.

Плюси КІФ:

1. Кошти при інвестуванні захищені, оскільки діяльність регулюється законодавчими нормами.

2. Можна керувати своїми вкладеннями, в тому числі і здійснювати управління інтелектуальною власністю кіф

3. Розірвати договір можна будь-коли.

4. Чи мають право інвестори обирати наглядову раду.

5. Чи мають право інвестори отримувати інформацію про діяльність фонду, тобто куди направляються кошти та що купується.

Мінуси КІФ:

1. Складність вибору.

2. За управління грошовими коштами сплачується комісія інвесторами компанії, що управляє.

3. Податок з доходу платить сам інвестор, оскільки КІФи не оподатковуються.

4. Фонд сам по собі не може функціонувати, тому залучається керуюча компанія для ведення фінансових операцій, тому і створюється наглядова рада із самих інвесторів.

В основному КІФи створюються саме на основі бізнесу, тобто оформлюються документи для реєстрації юридичної особи, а потім починається залучення інвесторів.

Вигідним є володіння і управління інтелектуальною власністю через КІФ, оскільки дохід останнього у вигляді роялті не буде оподатковуватися. Це є одним із легальних способів зменшення податкового навантаження на бізнес.