Головна Регіони Чому у Тернополі “лисі рулять”?

Чому у Тернополі “лисі рулять”?

Тарас Ковальчук – директор туристично-інформаційного центру міста Тернополя, котрий розпочав свою діяльність ще восени минулого року. Цілком протилежним видом діяльності є його заклад PrivatClub «Лисий», де усі лисі між собою родичі, адже лисину гарантує певний генетичний код. Тарас люб’язно поділився з нами своїми враженнями від обох своїх проектів з журналом для космополітів Сommunity.

Туристично-інформаційний центр Тернополя. Як прийшло усвідомлення того, що вже час реалізовувати цю ініціативу? Чому саме зараз і чому саме Ви?

– У нас було об’єднання молодих людей, і кожен мав певні результати у власній справі або громадських проектах, у організації різних фестивалів та подій. Ми збирались декілька разів і дійшли до одного спільного висновку, що потрібно об’єднуватись задля розвитку свого міста. Одним із напрямків був туризм. Ми розуміли, що це найшвидші інвестиції в місто, які дають можливість розвивати малий та середній бізнес. З цією ініціативою до міського голови і прийшло чотири бородачі.

Перше, що ми хотіли зробити, це відкрити туристично-інформаційний центр, оскільки, якщо такого нема у місті, то це означає одне – місто не чекає на гостей. Сергій Віталійович підтримав нашу ініціативу і запропонував взяти в управління збиткове комунальне підприємство, яке мало відповідний статут, і приміщення для такої діяльності. Після довгих роздумів ми наважились на цей крок, а я зголосився бути директором.

Погодьмося, до Тернополя не приїжджають так, як до Львова, проте всі туристи, що вже були у вас, розповідають про Острів закоханих як про щось особливе. Була, бачила, згодна. Порадьте нашим читачам ще якусь родзинку міста.

– Так, зараз кількість гостей у нашому місті зменшилась, але були часи, кінець 90-х — початок нульових, коли щодня декілька автобусів іноземців приїжджали до нашого міста. Так, зараз Львів займає лідерську позицію за кількістю туристів у Західній Україні. Але ми і не намагаємось конкурувати з ним. Наша позиція така: ми маємо доповнювати один одного. У нас зовсім різні формати. Львів перетворився в галасливу туристичну дестинацію. Тернопіль залишається комфортним і спокійним містом, у якому можна розслабитись та відпочити. Ми більше бачимо Тернопіль центром Західної України у вигляді туристичного HUBу. Гості заїжджають до нас на кілька днів, а потім з екскурсіями їдуть у найрізноманітніші місця на будь-який смак. Це і духовні центри, і замки, і печери, і Дністровський каньйон, і Австрійські віадуки, і водоспади, і садиби, перелік можна продовжувати довго.

А у місті для гостей та туристів, ми розробили туристичну мапу – «98 причинвідвідати Тернопіль». І також можу запропонувати ТОП 10 місць, які обов’язково треба відвідати: Острів закоханих, Єлисейські поля, Пам’ятник «Шарі», Козацький острів, Заяча тропа, Бермудський трикутник, Кінець цивілізації, Сотня, Італійський дворик, «Алея зірок».

«98 причин відвідати Тернопіль». Чому не 100?

Я думаю кожен після відвідання нашого Файного міста знайде свої дві причини, чому варто сюди повернутися.

Вікова категорія туристів, що заскочать в ТІЦ по карту міста і цікавинки, – молодь? Чи є в Україні тенденція до своєрідного «старіння» середньостатистичного туриста?

ТІЦ працює лише 4 місяці і важко говорити про статистику відвідувань, зараз дуже різні люди відвідують наш центр: це і індивідуальні відвідувачі, і групи різної вікової категорії. Вже було роздано більше 3000 карт нашим гостям за цей короткий період. Думаю, після року діяльності зможемо надати більш широку та розлогу статистику.

Туристично-інформаційний центр Тернополя працює цілодобово! Не хочеться спати? Що мотивує Вас та Вашу команду до таких затрат енергії?

– Так. Ми перший приклад ТІЦ, який працює цілодобово, це зумовлено транспортною системою нашого міста. Більшість потягів у наше місто прибуває та відбуває у нічний період. Наша гостинність не дозволяє нам, аби гості до ранку чекали, щоб отримати інформацію. Енергії додають також історії наших гостей. Групи діток, що приїхали о 6 ранку у наше місто, приходять до нас у ТІЦ, а виходять у захваті та залишають найкращі відгуки. Або гості з Одеси приїжджають до нас та з 4:30 ранку до 8 години разом з нашими працівниками розробляють маршрути свого пересування по місту та регіону. Саме ці історії дають розуміння того, що ми робимо дійсно потрібну роботу, і надихають робити її ще краще.

 

Майже немислимим є поєднання двох ваших проектів. Я маю на увазі заклад «У лисого». Знаю, що ідея назви прийшла до вас від вашого батька. Чи відчуваєте ви свою власну внутрішню причетність до «клубу лисих»?

– Лисий – це не кількість волосся, це стан душі. Насправді, назва – це шана моєму батьку, та його вмінням: він дуже добре грає в більярд та заслужений художник України. Поєднувати дуже просто. У ресторані всі відвідувачі – гості, і головна ціль, щоб всі були задоволенні і хотіли повернутись. Так само я і сприймаю в ТІЦ усіх туристів, це гості нашого міста, і головна ціль, щоб після відвідин вони захотіли повернутись. Тому це, можна сказати, просто збільшення масштабу.

Якщо говорити про клуб Лисих, то в Україні є міжнародний клуб лисих чоловіків BrutalMan. 2 квітня минулого року ми відкрили філіал цього клубу у Тернополі, мене обрали головою клубу у нашому місті. Тому, я думаю, я маю пряму причетність до клубу Лисих у Тернополі. Але якщо говорити про «лисий», то це більше не про лисину, а про стан душі, про місце, де можна відпочити душею та задовольнити своє тіло. Ну скажемо, його частину-то точно – шлунок. #ЛисіРулять

 

У чому полягає родзинка вашого закладу? Вхід же не лише для обраної категорії населення, вірно?)

– Так, вхід у нас для всіх адекватних людей. Для цього просто потрібно забронювати столик за телефоном 068 66 99 122, та, знайшовши вхід у наш заклад, подзвонити у дзвінок (ручки на дверях у нас немає). Вам відкриють двері та запропонують пройти до заброньованого столика, у нас ви зможете смачно поїсти, випити унікальних автентичних напоїв, пограти в більярд, поспівати в караоке або покурити кальян. У літній період у нас працює Summer Теrrace Bar@Da, де ви зможете скуштувати страви, приготовані на вогні. Зовсім скоро у нашому місті з’явиться  ще один заклад від нашої команди. У ньому можна буде скуштувати автентичні страви 17-19 століття, які були звичними у Тернополі.

 

Ваш девіз у житті, який є справді дієвим

– Мій головний девіз у житті – виграти можна тільки разом! Тому дякую своїм командам, які допомагають розвивати наше Файне місто Тернопіль та наші «Брутальні» ресторації, без них мені не вдалось би досягти результату. Не даремно кажуть, хочеш іти швидко, йди сам, хочеш іти далеко – йди з командою!