Головна Регіони Чи можна куштувати ранні кавуни та дині з тернопільського ринку?

Чи можна куштувати ранні кавуни та дині з тернопільського ринку?

Вже появилися на ринку перші дині, кавуни. І зразу ж виникає бажання скуштувати ці соковиті та солодкі дари літа. В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції.

Безперечно, вони дуже смачні та корисні для здоров’я. Адже містять в своєму складі вітаміни А, С, В1, ВЗ, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза (профілактика залізодефіцитної анемії). При дисбактеріозі кавун нормалізує мікрофлору кишечнику і виводить із організму токсини, також має сечогінну і жовчогінну дії. Проте, користь принесуть нашому організму лише стиглі плоди, які споживаються у період свого повного дозрівання.
А як щодо якості та безпечності цих смачних плодів?
Вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. І виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів в кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для їх швидкого дозрівання та захисту від шкідників. Адже природні терміни повного дозрівання цих плодів – це кінець серпня – початок вересня.
Розлади шлунково-кишкового тракту можуть також з’явитися навіть тоді, коли ми скуштували кавун чи диню, які були вирощені в природних умовах, без застосування мінеральних добрив та прискорювачів росту. Чим можуть бути небезпечні такі апетитні, на вигляд, кавуни?
Зверніть увагу на те, в яких умовах їх реалізують. Дуже часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де ягоди зберігаються навалом прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.
Саме тому, незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку, чи в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Адже ягоди, що перевозяться до місця торгівлі у відкритій машині, вже точно не будуть чистими. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати шлунково – кишкові розлади. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання, оскільки при пошкодженні шкірки плоду в ньому швидко поселяться мікроорганізми, які прискорюють псування, тим паче під плівкою і прямо на сонці.
Щоб уникнути неприємностей рекомендуємо населенню:
– споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень;
– купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Адже саме тут можуть реалізовувати ті баштанні, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
– питати у продавця щодо наявності документу, в якому вказано фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
– вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик повинен бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все саме корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями – це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда;
– ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
– перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
– не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;
– не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти;
-зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.
В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції.
Державна установа «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» також проводить дослідження баштанних культур та овочевої продукції на вміст нітратів на договірній основі.