Головна Регіони Чи будуть у тернопільських садочках справедливі умови оплати за харчування дітей?

Чи будуть у тернопільських садочках справедливі умови оплати за харчування дітей?

Виконавчий комітет Тернопільської міської ради 22 лютого прийняв рішення «Про встановлення плати за харчування та порядок нарахування батьківської плати в дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах Тернополя». За цим документом оплата за харчування дітей у дошкільних закладах міста розмежовується в залежності від того, чи зареєстрована дитина за місцем проживання в Тернополі.

«Відповідно до цього рішення батьки дітей, які за місцем проживання зареєстровані в Тернополі, здійснюють оплату на пільгових умовах. А оплата за харчування дітей, які не з Тернополя, має здійснюватися без пільг. Це не зовсім правильно, бо закон дозволяє надання пільгових умов не за критеріями місця проживання, а за критеріями соціальної незахищеності. Важливо також те, що батьки багатьох дітей, які не з обласного центру, є платниками податків як фізичні особи саме в Тернополі. Тобто вони наповнюють бюджет міста. Проте їхні діти не отримують в садках можливості додаткового фінансуватися на пільгових умовах», – каже народний депутат України Тарас Юрик.

Щоб запровадити справедливі та рівні умови оплати за харчування у дитсадках і пізніше пільгові умови для тих, хто потребує соціального захисту, народний депутат України Тарас Юрик подав депутатське звернення до Тернопільської міської ради. У ньому виконавчому комітету пропонується скасувати прийняте рішення в частині, яка суперечить Конституції України та Закону «Про дошкільну освіту».

«Йдеться про ту частину, яка стосується пільгових умов для дітей, які за місцем проживання зареєстровані в Тернополі. Ми пропонуємо, щоб була встановлена менша плата для всіх за замовчуванням осіб, за винятком пільгових осіб, які позбавлені або в них зменшена плата на рівні закону. І подали також друге звернення до Тернопільської міської ради – на випадок, якщо виконавчий комітет не скасує своє рішення, міська рада має повноваження скасувати рішення виконавчого комітету», – зазначає Тарас Юрик.