Головна Регіони Хто може отримувати пенсію з Італії?

Хто може отримувати пенсію з Італії?

Багато жителів Західної України працювали чи продовжують працювати в Італії. Вони повинні знати, що окрім зароблених коштів вони мають право і на Італійську пенсію, при умові що вони не порушували законодавство про працю.

Для тих, хто цікавляться можливістю отримання італійських пенсій, Посольство України в Італії, разом із Міністерством праці та соціальної політики Італії, підготувало пам’ятку для українських громадян.-пише сайт

За даними Національного інституту соцзабезпечення Італії середній розмір пенсії італійців становить 1131 євро. Так, жінки у середньому отримують – 930 євро, а чоловіки – 1366.

На півночі Італії середня пенсійна виплата становить 1238 євро, у центральних регіонах – 1 193 євро. А от на півдні пенсіонери отримують 920 євро.

77% пенсіонерів в Італії отримують менше 1000 євро.

З 7 мільйонів італійських пенсіонерів 17% живуть менше, ніж на 500 євро. 35% від 500 до 1 000 євро, 24% – від 1 000 до 1 500 євро.

А от понад 3 000 євро на місяць має лише 3%.

До слова, у Європі 14 листопада пройшов день загального страйку. Зокрема, страйкували італійці.

Канал новин “24”
Італійська система державного пенсійного забезпечення передбачає виплату пенсій за віком при досягненні встановленого законом віку та певного стажу, протягом якого сплачувалися пенсійні внески.

Відповідно до останньої пенсійної реформи пенсійний вік встановлено на рівні 66 років і 7 місяців однаково для жінок і чоловіків і незалежно від сектору працевлаштування. Однак протягом 2017 року ще діє перехідний період і вік виходу на пенсію встановлено на такому рівні:

– для державного сектору: 66 років і 7 місяців;
– для приватного сектору (чоловіки): 66 років і 7 місяців;
– для приватного сектору (жінки): 65 років і 7 місяців;
– для самозайнятого населення (жінки): 66 років і 1 місяць.

Іншою вимогою отримання пенсії є 20-річний страховий стаж, період трудової діяльності, протягом якого сплачувались пенсійні внески. Відповідно до європейського законодавства, при підрахунку стажу враховується період роботи в інших країнах Євросоюзу.

При дотриманні цих умов (досягнення пенсійного віку та необхідний страховий стаж) працівник має право на отримання пенсії за віком, яка оформлюється Національним інститутом соціального забезпечення (INPS).
Зазначені положення стосуються і громадян інших країн, у т.ч. з поза меж Європейського Союзу, що легально працювали в Італії. Однак, для тих категорій іноземців, що не досягли встановленого критерію страхового стажу (у 20 років), італійське законодавство тим не менш передбачає можливість оформлення пенсії (окрім працівників, задіяних на сезонних роботах).

Основними вимогами у цьому разі є:
– досягнення пенсійного віку відповідно до італійського законодавства;
– повернення до країни походження.

При дотриманні цих умов, іноземці, з країн поза ЄС, що легально працювали в Італії, можуть звернутися до Національного інституту соціального забезпечення Італії (INPS) із заявою про призначення пенсії.
Зазначену заяву можна оформити он-лайн на сайті INPS (https://www.inps.it).

У подальшому підтверджуючі документи мають бути завірені в італійському консульстві в Україні та надіслані INPS. Для доступу до сайту INPS необхідно мати відповідний PIN-код або електронне ID (т.зв. SPID).

У разі відсутності таких електронних «посвідчень» особи, можна безпосередньо звернутися до консульського відділу Посольства Італії в Україні (м.Київ, вул. Ярославів Вал, 32Б, тел. + 38 044 2303109, e-mail:consolato.kiev@esteri.it

При оформленні заяви на призначення пенсії необхідно вказати банківський рахунок, на який INPS перераховуватиме пенсії. Такий рахунок може бути відкритий в одному з банків в Україні.

Крім того, Асоціація італійських працівників (ACLI), авторизована Міністерством праці та соціальної політики Італії, надає допомогу при оформленні італійської пенсії для громадян інших країн. В Україні відділення ACLI відкрито за адресою: м. Львів, 79000, вул. Івана Франка, 15; тел. (0322)600781; e-mail: ucraina@patronato.acli.it ;

робочий розклад: понеділок, вівторок, четвер з 10:00 по 13:00 та з 14:00 до 17:00.

Нагадаємо, що для категорії громадян України, які працюють за кордоном і цей стаж за пророблені роки їм не враховується при нарахуванні пенсії в Україні, існує можливість взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування і самостійно сплачувати за себе кошти для зарахування їм страхового стажу (Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/2464-17).

Відповідно до цього закону, громадяни України, що, наприклад, працюють за кордоном, можуть укласти добровільний договір і сплачувати внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що буде враховано при розрахунку пенсії в Україні. Особи, які виявили бажання добровільно сплачувати єдиний внесок з державного страхування мають звернутися безпосередньо до фіскальних органів України за місцем проживання.

Ще деякі Юридичні нюанси:

А ви знали, що іноземний працівник має право на отримання італійської пенсії в разі, якщо він має право на постійне місце проживання в Італії? Проте робітник втрачає виплачені йому в Італії контрибути у випадку, якщо він повертається на батьківщину, повідомляє liveitaly.ru. Акумулювати робочий стаж та контрибути можуть лише громадяни тих країн, з якими Італія підписала відповідні договори. Тож, як це працює?

Робітники, які повернулись на батьківщину

Закон Боссі-Фіні від 10 вересня 2002 року вніс зміни до правил виплати пенсій для громадян країн, що не входять до Євросоюзу, які повернулись на постійне місце проживання на батьківщину. Цю категорію іноземців позбавили можливості витребувати сплачені контрибути (відрахування, сплачені до пенсійного фонду Італії).

Раніше робітники іноземного походження (за виключенням сезонних) незалежно від наявності договорів, укладених між Італією та їх країнами походження, мали право на витребування контрибутів, сплачених протягом роботи в Італії та збільшених на 5%.

Пенсія на підставі контрибутів

Аби отримати пенсію, нараховану на основі контрибутів, тим, хто почав сплачувати їх від 1996 року, не обов’язково здійснювати виплати протягом мінімум п’яти років, як це передбачено для італійців.

Але цей реквізит є обов’язковим для нарахування пенсій за змішаною системою для тих, хто почав виплачувати контрибути після 1996 року.

Робітники, які залишились в Італії

Для громадян країн, що не входять до ЄС, які залишились на постійне місце проживання в Італії, дійсним є закон Боссі-Фіні.

Зараз пенсію в Італії можуть отримувати ті іноземці, які постійно мешкають в Італії й регулярно здійснювали виплати контрибутів. У інших випадках літнім людям виплачують соціальну допомогу.

Пенсія з інвалідності та недієздатності

Громадяни країн, що не входять до ЄС, які є фізично або розумово неповноцінні, можуть отримувати таку ж пенсію з непрацездатності, як й громадяни Італії. Але виплачується пенсія лише власникам постійної посвідки на проживання, після шести років перебування в Італії.

Смерть робітника

В разі смерті робітника, який не досягнув 65 років, пенсія для його спадкоємців не передбачена. Родичам сплачують лише суму, акумульовану виплатою контрибутів та розділену на декілька років.

Якщо смерть робітника наступає після 65 років, родичі будуть отримувати пенсію на загальних підставах, введених для італійських робітників.