Головна Регіони У Чорткові енергоефективність – не модна «фішка», це спосіб життя

У Чорткові енергоефективність – не модна «фішка», це спосіб життя

Хочеш енергоефективного міста – починай зі себе і з оточення! У мене тепер співробітники, що приїжджають до праці велосипедами, мають 10%-ну щомісячну премію, – не без гордості розповідав гостям мер Чорткова Володимир Шматько, демонструючи щойно встановлені турнікети для паркування велотранспорту біля будівлі міської ради.

З отакого позитиву 31 травня, у приміщенні державного медичного коледжу, де, до слова, навчаються студенти мало не з усіх областей України, розпочалася загальноміська конференція, у якій взяли участь керівництво та представники всіх бюджетних і комунальних установ міста, запрошені експерти і гості Днів енергії. З привітальними словами до присутніх звернулися міський голова, начальник управління ЖКГ та енергозбереження Тернопільської ОДА Дмитро Пастернак і Любомир Білик – «господар»,  директор медичного коледжу. Приємною несподіванкою вже на самому початку заходу стало доручення до привітань проектного менеджера ПРООН Сергія Варги, який вручив мерові корисний та ужитковий подарунок – прилад для контролю якості повітря.

Відразу після привітань розпочала роботу перша панельна дискусія конференції, присвячена перевагам та проблемам впровадження в Україні проектів із застосуванням ВДЕ. Учасниками її стали підприємець-практик із встановлення фотовольтаїки Андрій Протоковило, представник Ощадбанку Віктор Пиняк, в.о. начальника відділ у ПЕК та енергозбереження ТОДА Михайло Геренко, представниця ЕкоКлубу Наталія Холодова (м.Рівне) та керівник проекту альтернативної вітрової енергетики Нестор Синиця. Особливе зацікавлення як учасників дискусії, так і всіх присутніх викликав виступ ще одного панелі ста – радника міського голови м.Кам’янець-Подільський Володимира Хмелюка, який розповів про заплановане введення в експлуатацію у липні ц.р. унікальної твердопаливної котельні з когенерацією електроенергії, здатної забезпечити теплом усе місто. Впровадження цього проекту стало можливим завдяки кредиту Світового Банку під рекордно низький кредитний відсоток.

Друга дискусія зачепила цікаву, і водночас дуже непросту тему енергосервісних контрактів, практики їх впровадження у бюджетній сфері, можливостям та обмеженням цього привабливого і відносно нового для України механізму. На цю тему полемізували один із найдосвідченіших експертів, національний консультант напрямку EMIS Програми розвитку ООН для України Ігор Черкашин, проектний менеджер ПРООН Сергій Варга, проектний менеджер ДП «Київоблбудінвест» Людмила Синецька та два практики реалізації таких проектів в Україні – директор ТОВ «Український енергетичний траст» Роман Широких і директор ТОВ «ЕСКО ЮА» Андрій Чубатенко.

Після нетривалої кавової перерви аудиторії було запропоновано унікальну можливість обговорити  відносно нещодавно затверджений План дій для сталого енергетичного розвитку і клімату Чорткова до 2030р. Про загальні засади і  головні цифри та напрямки роботи, закладені у Плані, розповів один із його авторів, директор ЗУРНЦ Віталій Лесюк. Консультант від IC Consulenten для проекту «Заходи із енергоефективності в м.Чорткові», підтриманого НЕФКО, Павло Новак  зосередився на ролі Північної Екологічно-Фінансової Корпорації у підтримці окремих заходів Плану, а депутат Чортківської міської ради і лідер ГО «Зелений Світ» Зоряна Лесейко надала детальний критичний огляд документа з боку громадянського суспільства. Слід зазначити, що обговорення викликало жвавий інтерес учасників із залу, адже впровадження заходів ПДСЕР(К) – завдання всієї громади, а не лише міської влади.

Ще більший ажіотаж викликав розіграш сертифікатів на 20000грн. серед представників бюджетних установ і ОСББ. Анонсуючи цю лотерею, міський голова В.Шматько наголосив на тому, що закладені у сертифікатах суми можуть бути використані виключно на енергоефективні заходи.

Паралельно з останньою панельною дискусією проводилися освітні, культурні, спортивні та інші заходи, спрямовані на підвищення обізнаності містян у темі ефективного використання ресурсів та захисту довкілля, зокрема – виставка енергозберігаючого обладнання від ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій» з Івано-Франківська, тренінг для школярів «Правила дорожнього руху на велосипедах», семінар для технічного персоналу «Засоби економії паливно-енергетичних ресурсів», велоквест для учнів шкіл, а увечері – перегляд художньо-документального фільму «Домівка» на центральній площі. А ще була зовсім несподівана, непланова подія – один з етапів «Бігу за мир» за маршрутом Київ-Ліссабон, у якому беруть участь спортсмени-аматори з декількох країн Європи. Як заявили самі бігуни, їхня мета – боротися за мир, чисте довкілля і збереження планети Земля для майбутніх поколінь, тож ця акція органічно вписалася у загальну атмосферу Днів енергії, пише сайт enefcities.org.ua.

Гості та учасники конференції мали змогу у супроводі міського голови відвідати об’єкти бюджетної сфери Чорткова, де було впроваджено заходи з енергоефективності також унікальні архітектурно-історичні пам’ятки, якими славиться місто. Мер із захопленням і гордістю розповів про заплановану масштабну реконструкцію та термомодернізацію навчальних закладів, зусилля і кроки щодо переходу на альтернативні види енергії, а також про ідею створення у місті великого хабу із торгівлі біомасою.