Головна Регіони У цьогорічній вступній кампанії з’явилися коефіцієнти до конкурсного бала

У цьогорічній вступній кампанії з’явилися коефіцієнти до конкурсного бала

абітурієнт

абітурієнтЦьогоріч вступна кампанія розпочнеться 12 липня і триватиме по 26 липня. Процедура вступу залишиться такою, як і минулого року, але не обійшлося і без змін. Однією з таких стали так звані коефіцієнти до конкурсного бала. Міністерство освіти і науки України затвердило три категорії коефіцієнтів: галузевий, регіональний та сільський.
Галузевий коефіцієнт становить 1,03 і надається тим випускникам, які надали першу пріоритетність на спеціальності природничо-математичного або інженерно-технічного спрямування.
Сільський коефіцієнт становить 1,02 і надається лише тим дітям, які закінчили школу в сільській місцевості в 2017 році, або проживають у селі. Для того, щоб отримати даний коефіцієнт, вступник повинен надати довідку, яка підтверджує його реєстрацію у сільській місцевості.
Регіональний коефіцієнт становить: 1 у Києві, 1,01 у Львові, Харкові, Одесі та Дніпрі, 1,03 – у навчальних закладах Луганської та Донецької областей, 1,02 в навчальних закладах, які знаходяться в інших областях України.
Також, отримати вищу освіту в Україні можуть абітурієнти з тимчасово окупованих територій та Криму. Для цього їм потрібно надати атестат українського зразка та сертифікат ЗНО. Для тих, хто не мав змоги скласти ЗНО і не має українських документів про освіту, з 19 червня по 30 вересня працюватимуть освітні центри «Крим – Україна» та «Донбас – Україна», які діють на базі ВНЗ. Абітурієнту потрібно буде скласти два державних іспити – з української мови та історії України і третій, який уже для нього обирає сам ВНЗ, таким чином вступник зможе отримати довідку, яку протягом трьох місяців слід змінити на документ про освіту державного зразка.

Людмила РАТУШНЯК, студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка, Народне слово