Головна Регіони Українців не залишать сам на сам з новими цінами на газ

Українців не залишать сам на сам з новими цінами на газ

В ході складних перемовин Кабміну вдалося максимально послабити вимоги МВФ для отримання критично важливо для України траншу. Замість 60%, як це вимагали міжнародні кредитори – газ для населення зросте в ціні на 23,5%.

Керівник уряду Володимир Гройсман запевнив, що держава подбає про громадян, аби здорожчання газу не стало вкрай болісним для найбільш незахищенних верств.

Варто розуміти: підвищення цін на газ для населення – вимога Міжнародного валютного фонду. До умов якого Україні прийшлося прислухатися, щоб отримати новий транш кредитування

Справа в тому, що уряди Януковича-Азарова, а ще раніше – Тимошенко – завели державу у боргову яму. Загалом вони набрали кредитів на 50 (!) млрд долл. Як саме і були витрачені – питання до колишніх можновладців. Втім вже наступного року Україна як держава має віддати міжнародним кредиторам близько 400 млрд грн.

“У 2011-2013 роках Україна жила в борг – за рахунок зовнішніх кредитів, – нагадує Сергій Фурса, експерт компанії Dragon Capital. – За часів Януковича за кілька років державний борг стрімко зріс, а резерви НБУ знизилися вдвічі. Результат – падіння ВВП, стрімке падіння гривні. Ми маємо занадто великі борги, які треба віддавати. Це процес болісний, але іншого виходу у нас немає”.

Зараз, щоб віддати шалену суму кредитів – треба знов таки позичати на міжнародному ринку. Найбільший фінансовий інститут – МВФ – готовий прокредитувати Україну. Але – має низку вимог. Серед яких – ринкова ціна на газ для населення (вона має зрівнятися з цінами на газ для промисловості)

“У 2019 р, аби розрахуватися з накопиченими за роки боргами, Україна має залучити $18 млрд. Уряд вимушений звертатися за допомогою до МВФ, оскільки без цієї допомоги Україна не зможе погасити мільярдні борги, які були накопичені 2007-2014 роках, – каже Геннадій Ткачук, народний депутат України. – Якщо держава не зможе знайти грошей на розрахунки з кредиторами, змушена буде оголосити дефолт”.

Сумнівна альтернатива, про яку говорили політики-популісти – відмовитися від співпраці з Фондом. А то й взагалі – не повертати борги. У макроекономіці така ситуація, коли країна відмовляється сплачувати взяті раніше позики, зветься дефолт.

Дефолт оголошувала Росія у 1998 році та Аргентина у 2001 році. Нічного гарного там не було. Якщо б Україна б опинилася у такому стані, то настал б криза, як у 90-х. Гривня б девальвувала, долар стрибнув би до позначки щонайменше 50 грн/$, далі – розкручування інфляції, стрімке здорожчання всіх товарів, заморожування зарплат і пенсій, різке зростання безробіття, загалом – затримка економічного зростання щонайменше на 10 років.

В Уряді запевняють: кредит від МВФ дасть можливість Україні продовжити розвиватися та впроваджувати реформи. Співпраця з МВФ зміцнить економічне зростання України, яке аналітики фіксують вже останні 2,5 роки.

Зараз уряд посилює програму субсидій та прискорює програму енергомодернізації

«Держава захистить тих, хто потребує її допомоги, – зазначає Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. – Малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям”

Підвищення ціни на газ не торкнеться тих, хто оформив субсидію. Усі субсидії, які вже були оформлені, перераховуються і переоформлюються автоматично.

Задля посилення соціального захисту громадян Кабмін спростив отримання допомоги.

Субсидія призначатиметься на загальних умовах людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ. По-друге, субсидії зможуть отримати безробітні – потрібно лише стати на облік. По-третє, субсидії будуть нараховуватися родинам, що опинилися у скруті через важку хворобу одного з членів сім’ї. Пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%). Якщо фактична вартість спожитих послуг менше обсягу обов’язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість. Субсидії зможуть отримати родини сотень тисяч заробітчан, якщо людина сплачує ЄСВ у тій країні, де працює, і надасть підтвердження. І, нарешті, до сукупного доходу не враховуватимуться сплачені аліменти

Кабінет міністрів посилює програму енергомодернізації житла. Адже будинки та квартири, які не втрачають тепло, треба значно менше обігрівати взимку. Практика доводить: енергоефективні домогосподарства, в яких стоїть лічильник на паливо, сплачують в рази менше ніж ті, в кого немає лічильника та не утеплений будинок.

В уряді кажуть, що програма «теплих кредитів» буде продовжена і 2019 року. Також з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн Допомогою матимуть змогу скористатися кількасот тисяч українських родин.