Головна Регіони Тернопіль опинився в епіцентрі кліматичної аномалії (фото)

Тернопіль опинився в епіцентрі кліматичної аномалії (фото)

Цьогорічний листопадовий сніговий апокаліпсис з епіцентром у західній Україні став каталізатором системних змін клімату, які насунулися на Європу. Мова йде про те, що на фоні глобального потепління у світі, на країни Європи, США та Канаду чекає різке похолодання з регулярними масштабними повенями, ураганами та снігопадами. При цьому у деякій мірі нівелюється поняття пір року. Снігопади можуть прийти весною та восени, а повені – взимку.

На початку листопада таке дослідження американські науковці опублікували в журналі «Nature of climate change» і шокували світ. Дослідження вийшло якраз перед аномальним снігопадом на західній України

Синоптики попереджали про сніг, але не в таких масштабах

15095531_1448934905136483_6356758534377554708_n


Аномальний сніговий циклон над Західною Україною

Як стверджують американські вчені, а це підтверджують й українськісиноптики, точно спрогнозувати масштаби того чи іншого стихійного лиха практично не можливо. Приклад по Тернополю та іншим містам західної України став показовий. Синоптики прогнозували снігопад і заметіль, але не таку масштабну: не майже півторамісячну норму снігу, коли висота снігового покриву сягнула 60 см (місячна норма 47 см). Прогнозували як максимум тижневу норму опадів. Чому так відбувається детально розповіли американські науковці.


Полярний вихор. Вид з космосу

Виявляється, до нас спускається «полярний вихор» просто із Арктики.Цей «полярний вихор» постійно крутиться над Північним полюсом. Але останні три десятиліття через глобальне потепління він почав міняти траєкторію своєї круговерті. Бо в Арктиці стало значно тепліше, від цього тане лід і випаровується в атмосферу. Тепліше, ніж зазвpolar-vortex-satellite-photo-300x250ичай, повітря ослаблює повітряні маси вихору. І вони починають зсуватися нижче – на південь, до Америки та Європи. І несуть із собою арктичні холоди. І що найважливіше, цей «полярний вихор» дуже нестабільний і може спричинити різко холодну погоду навіть у відносно теплі пори року.

 

Україна відчула зміну клімату ще у 2013 року

15056386_1429627480399566_2841916512761620561_n-300x186

Першою ластівкою таких системних змін клімату для України став 2013

рік. 23 березня того року в Києві випало50 міліметрів опадів. Тоді на декілька днів був паралізований весь транспорт, ходило лише метро. У столиці України вперше за часів незалежності через негоду було оголошена надзвичайна ситуація. Цього року вже у листопаді ще більш масштабний сніговий катаклізм переживає Тернопіль. Але «полярний вихор» цього року встиг натворити не лише у Тернополі. На початку червня Європа пережила величезну повінь.

 

 

%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%96%d0%bd%d1%8c-%d1%94%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0-1Смертельна червнева повінь у Європі

Високий рівень опадів не лише знищив дороги, будівлі та сільськогосподарські угіддя країн ЄС, але й забрав життя людей. Так, у Німеччині в інцидентах, пов‘язаних з повінню, загинуло щонайменше

10 людей. У Румунії загинуло щонайменше 2 людини, а ще 200 евакуювали з їхніх домівок. У Франції рівень води у Сені піднявся до найвищих показників за останні 30 років. У містечку на південь від Парижа чоловік намагався перетнути підтоплене поле на коні – 74-річний вершник не вижив, тоді як кінь обійшовся незначними травмами. Він – друга жертва повені, першою була 86-річна жінка, тіло якої знайшли у її затопленій домівці. Вчені фіксували, що такої повені Європа не знала ще з часів Середньовіччя.

І у березні 2013 року у Києві і у вже у червні 2016 року у Європі синоптики теж прогнозували відповідно сніг та дощі, але не такі величезні, що зможуть спричинити катастрофу.

Новий снігопад очікують через 1,5 місяці

І ситуація буде ще погіршуватися. Кліматичні катастрофи можуть перетворитися на звичайне явище для всієї Європи включно з Україною.

Для прикладу новий «снігопадний шторм» прогнозують вже за місяць. «Нові холодні пласти прийдуть у Європу за 30-40 днів. Україна в ситуації не першого холодного удару, але слід очікувати доволі низьких температур і великого. Тут північна сторона відкрита, немає гірського хребта, що протистояв би цьому вихору», – говорить синоптик з Італії Емілійо Ло Савіо.

Таким чином, Тернопіль має 1,5 місяці, щоб підготуватися до нового снігового шторму. Про це вже обережно попереджують синоптики.

За матеріалами світової преси