Головна Регіони Тернопільщина: найнижчі зарплати і найдорожчий хліб

Тернопільщина: найнижчі зарплати і найдорожчий хліб

зарплата

В промислових регіонах життя дуже дороге, проте заробітна плата значно вища ніж на Тернопільщині, яка залишається областю з найнижчою заробітною платою в Україні.

Не зважаючи на це, Тернопільщина єдина область де ціна на хліб доходить до 13 гривень за кілограм.

ЗАРПЛАТИ. За розрахунками Держстатистики, за рік заробітки найманих працівників зросли в середньому на 22,4%, або на 897 грн (останні дані за квітень 2016 р.) У відсотках найбільше зростання відзначено в Закарпатській і Херсонській областях – майже на 30% (за минулий рік – 24%), незначний – в Дніпропетровській (14,6%) та Миколаївській (18,4%). У гривнях дніпропетровці заробляють тепер на 622 грн більше, ніж рік тому, а херсонці – на 827 грн. Здивував Київ, де, за статистикою, заробітки зросли за рік на тисячу п’ятсот сімдесят дві грн і тепер середній працівник отримує 8228 грн. А мінімальні заробітки як і раніше на Тернопільщині – всього 3442 грн. У відсотках вони збільшилися на 25,7%, а в грошах на 703 грн, але це в 2,4 рази нижче, ніж в Києві. Втім, президент Украналітцентра Олександр Охрименко, каже, що потрібно враховувати нюанси статистики. “Цифра середньої зарплати розраховується так: весь фонд зарплати ділиться на кількість працівників, а так як на підприємствах масові скорочення, то і працівників менше, значить, статистична середня зарплата більше, хоча реально її підняли мало кому, – говорить Охріменко. – А в столиці такий величезний приріст тому, що до Києва переїхало багато бізнесменів з Донбасу, які перереєстрували свої фірми. і тепер донецький і луганський топ-менеджмент отримує високі зарплати і платить податки в столиці, що відразу відбивається на статистиці. А у переважної більшості киян заробітки залишилися на тому ж рівні, що і рік тому, або збільшилися на 5-10% “.

ЦІНИ. А ось розкид цін на продукти по регіонах набагато менше, ніж розкид зарплат (див. Інфографіку). Максимальна різниця у вартості картоплі, хліба і молока – в 1,5 рази. Найдешевша картопля – на Тернопільщині (його там масово вирощують. – Авт.) – 4,67 грн / кг, найдорожчий – в Донецькій і Одеській областях – 7,7 грн / кг. У Києві кілограмовий буханець пшеничного хліба коштує найдорожче – 12 грн, в Харкові – 8 грн. На Херсонщині за літр молока просять 14,43 грн, на Луганщині (мова йде про контрольованих територіях) – 9,48 грн. Про інші продукти різниця менше: ціна десятка яєць відрізняється на (10-12%), по м’ясу на 20-25%). До речі, м’ясо і яйця в порівнянні з 2015-м подешевшали всюди, відповідно, на 2-3 грн за десяток і на 5-6 грн / кг. А вартість палива практично скрізь однакова, 22-22,7 грн / л. Більше 23 грн бензин коштує лише в Києві, а на Чернігівщині майже на 2 грн дешевше – 21,2 грн / л.

24_01

ВИТРАТИ. Але є й інша сторона: на думку експертів, у великих містах вище витрати на оплату “комуналки”, проїзд, одяг і гаджети, більше грошей іде на продукти, так як в сільській місцевості та невеликих містах більшість людей живуть з підсобного господарства (городи, кури, свині, корови), тому, хоча зарплати у них маленькі, але на їжу вони витрачають теж менше, наприклад, не купують овочі та молоко, а статистика цього не враховує. “На індустріальних регіонах заробляють торгівля і транспортники, так як там продукти в основному привізні, а зарплати на виробництві завжди були вище, ніж в агросекторі, – аналізує експерт інформкомпанії” ПроАгро “Ярослав Левицький. – Ось і виходить, що жителі Сходу начебто і заробляють непогано, але і витрачають теж багато, тому що змушені купувати більше продуктів, ніж в аграрних регіонах. А в сільській місцевості свої овочі, фрукти, молоко, курятина, свинина і т. д. економлять від 30 до 60% витрат на харчування ” .

ПРОГНОЗИ. Експерти вважають, що в найближчі 2-3 місяці не варто очікувати різкого зростання цін на продукти через сезонне здешевлення овочів і фруктів. Стабілізуються ціни на м’ясо і молоко, тому що влітку дешевшають корми. А ось з осені, за прогнозами головного аналітика “Консалтингового агентства” ААА “Марії Колесник, сезонне скорочення виробництва молока може призвести до зростання цін на молочні продукти. Чекаємо подорожчання бензину: так як вже два місяці дорожчає нафта, а влітку зростає споживання палива. За прогнозами аналітика ринку нафтопродуктів Геннадія Рябцева, вже в липні можемо побачити зростання цін на А-95 на 1-1,5 грн, або до 23-23,5 грн.

http://www.segodnya.ua/economics/enews/gde-v-ukraine-zhit-deshevle-zarplaty-i-ceny-na-produkty-v-regionah-725009.html