Головна Регіони Тернопільщина може стати маленьким Китаєм для Європи – все залежить від бажання...

Тернопільщина може стати маленьким Китаєм для Європи – все залежить від бажання влади

Китай змінює вектор розвитку, орієнтуючись на виробництво більш дорогих і якісних товарів. Країна з мільярдним населенням досягла рівня розвитку, при якому переходить від кількісних показників до якісних. Піднебесна перестає бути бізнес-теплицею для іноземних компаній. Хто замінить невпинного виробника всього на світі?

У світі немає такої країни, яка має змогу самостійно замінити Китай щодо виробництва. Дослідники  «Stratfor» стверджують, що роль світового лідера за кількістю низьковитратних, орієнтованих на експорт підприємств готові розділити між собою 16 країн. Проте всі шанси стати маленьким Китаєм для Європи має і Україна. Про це, відвідавши економічний форум у Польщі (Тарнув), розповів «Номер один» його учасник, радник голови Донецької військово-цивільної адміністрації, наш земляк Руслан Кулик, який під час свого виступу переконував західних сусідів, що, незважаючи на кризу, Україна й надалі залишається привабливою країною для інвестування.

Так, за його словами, Україна володіє величезним внутрішнім ринком та ресурсами, тобто потенціал України як країни-виробника товарів та послуг є надзвичайно великим.

По-друге, на думку Р. Кулика, Україна є прекрасним місцем для виготовлення продукції, яка може експортуватися далі. Передумовою для цього є: нижчі ціни на електроенергію, менші витрати на виробництво, нижчі зарплати для персоналу. В сукупності все це приводить до того, що Україна є більш конкурентною, ніж європейські країни. А беручи до уваги те, що в даний момент діє угода про зону вільної торгівлі з ЄС, тобто є вільний приплив товарів з України до ЄС, це створює прекрасну виробничу платформу майже для кожного. Тобто, з одного боку, можна використовувати локальний ринок, а з іншого – надлишкова продукція може експортуватися.

Крім того, наш земляк переконаний, що девальвація гривні на сьогодні також має корисний вплив на виробництво. «Згідно з моїми даними, на сьогодні вартість виробництва в Україні є нижчою, ніж у Китаї. І поки весь світ із різними бар’єрами й перепонами імпортує окремі види продукції з цієї країни та чекає на постачання 30-60 днів, альтернативою є відкриття фабрики в Україні. Вартість відкриття підприємства буде такою ж або й нижчою, ніж у Китаї, а логістика займає кілька днів. Наприклад, вантажівка з України до Парижа їде 2-3 дні. І це величезна перевага. Усі говорять, що Польща є центром Європи, але насправді цей центр є в Україні», – підкреслив Руслан Кулик.

Якщо говорити про Тернопільщину, зауважив пан Кулик, то наш край через своє вигідне розташування та найнижчу заробітну плату може стати маленьким Китаєм для Європи. Для цього не потрібно привозити китайців, а розпочати структурні зміни щодо розвитку економіки краю.

Так, наприклад, за даними Держстат України, середньомісячна зарплата за квітень цього року на Тернопільщині була найменшою в Україні і становила 3442 грн. (близько 137 долара США). У той же час мінімальною ж зарплатою в Китаї в 2015 році вважалася сума в 233 долари (близько 5825 грн.). У 2016 році цей показник планується підвищити на 200 юанів (30 доларів).

Відстань від Тернополя до Брюсселя складає понад 1800 км. Аналогічна відстань з Китаю в 4,5 разу більша.

Тому «якщо місцева влада зацікавлена в пошуках інвестицій, вона, крім довгострокової програми залучення інвестицій в економіку краю, повинна в кожному районі створити виробничі інвестиційні майданчики: підвести туди газ, електроенергію, зробити дороги тощо. В іншому випадку про інвестиції можна забути», – зазначив Руслан Кулик.

Іван Білик

 

ДОВІДКА

Обсяг прямих іноземних інвестицій в область станом на 1 квітня 2016 року (свіжіші дані будуть лише за підсумками II-го кварталу) становив 50 млн. доларів США, що на 1,5% більше (5 місце серед областей України), ніж на початку року.

Інвестиції в область надійшли із 36 країн світу. До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає 75,3% загального обсягу прямих інвестицій, входять: Німеччина – 15,5 млн. дол., Чехія – 7,4 млн. дол., Кіпр – 6,0 млн. дол., Естонія – 5,4 млн. дол., Польща – 3,2 млн. дол.

Серед районів області провідні місця за обсягами іноземних інвестицій займали: Зборівський – 12,1 млн. дол. (24,2% загального обсягу), Борщівський – 11,3 млн. дол. (22,6%), Тернопільський – 5,3 млн. дол. (10,5%). На обласний центр припадає 25,9% іноземних інвестицій або 12,9 млн. доларів США.

Найменше прямих іноземних інвестицій зосереджено у Лановецькому (4,3 тис. дол. США), Бережанському (12,4 тис. дол. США), Чортківському (26,2 тис. дол. США) та Козівському (47,5 тис. дол. США) районах. Взагалі відсутні іноземні інвестиції у Заліщицькому та Підгаєцькому районах.
Джерело: Тижневик “Номер один”