Головна Регіони Степан Барна підписав розпорядження про відзначення в області 100-річчя Чортківської офензиви

Степан Барна підписав розпорядження про відзначення в області 100-річчя Чортківської офензиви

У 2019 році Тернопілля і вся Україна відзначатимуть одну з найбільш поважних подій української історії, а саме 100-річчя Чортківської офензиви. Адже під час польсько-української війни в Галичині в період з 7 до 28 червня 1919 року завдяки зусиллям Української Галицької Армії від тодішнього окупанта вдалося звільнити значну частину Західної України. Ось чому важливо, щоб тепер сучасна молодь знала про героїчні подвиги минулих поколінь та виховувалася на їхніх прикладах. Про це зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час підписання розпорядження про відзначення в області ювілейної річниці Чортківської офензиви.

За його словами, ця подія, яка охопила Тернопільську, Львівську та Івано-Франківську області, є дуже знаковою, а тому до її відзначення повинні долучитися представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськості. Також активно потрібно працювати з молоддю у школах та вишах, щоб ще поточний рік продовжити під егідою інформування громадськості та підготовки до відзначення 100-річного ювілею.

«Мета проведення заходу має національно-патріотичний характер. Бо саме Чортківська офензива 100 років змінила хід української історії та мала переломне значення для всіх українців. Тому героїчний приклад Української Галицької Армії має бути наслідуванням для багатьох поколінь», – акцентував голова ОДА.

Він окремо доручив відпрацювати комплекс заходів, які дозволять впродовж наступного року провести круглі столи, конференції, інформаційні заходи, а також заходи щодо вшанування пам’яті героїв, котрі загинули за незалежність Української держави, в тому числі – відновити кладовища, меморіали та встановити меморіальні дошки.

«Відзначення даного заходу має мати не лише регіональний, а загальнонаціональний характер. З цього приводу прийнята постанова Верховної Ради України. Водночас, відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка від 22 січня 2016 року «Про заходи щодо відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років» 100-річний ювілей Чортківської офензиви має бути одним із складових цілого комплексу заходів, які вже відзначили та провели на Тернопіллі і які заплановані на майбутнє», – наголосив Степан Барна.