Головна Регіони Сесія міськради: виламані двері, сутички, перцевий газ і торф

Сесія міськради: виламані двері, сутички, перцевий газ і торф

Чергову спробу потрапити на пленарне засідання міської ради зробили троє колишніх свободівців Іван Сороколіт, Ігор Турський та Роман Навроцький. Цього разу вони вдалися до нової стратегії. Прийшли до міської ради ще 27 липня ввечері і ночували під її стінами у наметах. Зранку мали намір без перешкод потрапити у приміщення. Та зробити це не вдалося. На той момент у коридорі міської ради вже були їхні опоненти, які не дали пройти далі. У приміщення вони зайшли з чорного входу. Усе це відбувалося задовго до початку сесії, яка була призначена на дев’яту ранку. У міській раді також повідомили, що о 7.15 невідомі особи виламали вхідні двері у приміщення. І невідомих осіб супроводжували троє депутатів, яких нещодавно виключили з однієї з партій.

Не вдалося зайти до зали засідань трьом депутатам і пізніше – близько дев’ятої. Максимум, що вдалося зробити – це зайти у коридор, звідки їх витіснили. Багатьом при цьому добряче дісталося: когось приперли до стіни, когось затиснули у натовпі. В той же час хтось розбризкав перцевий газ з вулиці у приміщення. Учасники сутички розбіглися, кашляючи і шукаючи воду. Ще близько півгодини у приміщенні було важко дихати, і всі, хто заходив на сесію кашляли.

Пленарне засідання розпочалося із півгодинним запізненням. В залі зареєструвалося 23 депутати. Прийняли порядок денний за основу і доповнили його ще з десятком додаткових проектів. Декілька «земельних» питань зняли з розгляду за ініціативою авторів. Поступово кількість депутатів зросла до 27 осіб. За деякий час до зали зайшли ще представники фракції «Самопоміч», збільшивши чисельність присутніх до 36. Після доповнення порядку денного його прийняли за основу. Перед тим, як приступити до розгляду більше 350 проектів рішень, вирішили дати можливість виступити зі своїми проблемами присутнім тернополянам. Люди вимагали заборонити будову котелень на торфі та багатоквартирних будинків перед їхніми вікнами. Двоє старших жіночок просили пояснити їм за що вигнали з числа депутатів Івана Сороколіта. Поки люди виступали зі своїми проблемами погіршилося самопочуття Назара Зелінки, якого перед сесією затиснули у натовпі під час сутички в коридорі міськради. У зв’язку з цим «Самопоміч» попросила зробити перерву, а депутата забрали у лікарню.

Під час перерви представники громадських організацій та ініціативна група, яка виступає проти зведення котелень на торфі, влаштували для міського голови та депутатів наочну демонстрацію. Під стінами міської ради вони запалили торф. Декілька хвилин подвір’я перед радою вкривав густий чорний і сірий дим.

Оголошена перерва тривала близько години часу. Колеги Назара Зелінки по фракції повідомили, що з ним все гаразд і він повертається до сесійної зали. Після того депутати продовжили роботу. До 13.30, коли оголосили обідню перерву розглянули усі додаткові питання та 17 проектів рішень із порядку денного. Продовжити роботу депутати планують о 15.00.