Головна Регіони Сергій Надал: «Україна переможе завдяки кожному з вас, хто захищає, волонтерить, працює»

Сергій Надал: «Україна переможе завдяки кожному з вас, хто захищає, волонтерить, працює»

Тернопіль вже другий тиждень живе в умовах війни. Доки українська армія мужньо б’є московського агресора, а українські міста-герої мужньо відбивають всі атаки, наше місто стало міцним тилом воюючої України. У Тернополі міська влада, волонтери, силовики, прості громадяни об’єднались і роблять все можливе, щоб наблизити перемогу України у цій страшній війні.

Оборона України та Тернополя

Триває мобілізація до Збройних сил України. Сформована та укомплектована Територіальна оборона Тернопільщини. Підрозділи отримали зброю, забезпечені військовим майном та готові до оборони Тернополя та України.

Проводяться навчання з цивільної оборони. Навчання проводяться на базі колишньої бази «Орбіта», яка знаходиться на вулиці Чумацькій, 5а (за територією Дальнього пляжу). З 7 березня навчання проходять один раз на день одночасно для 140 людей. Телефон для попереднього запису: +380674472560.

Впорядкована робота блок-постів, які контролюють в’їзди у Тернопіль. На блок-постах працюють працівники поліції, військовослужбовці Нацгвардії та Тероборони. Робота блок-постів організована так, щоб мінімізувати автомобільні черги та максимально спростити проїзд гуманітарних вантажів.

У Тернополі продовжують плести маскувальні сітки для військових. Центр для плетіння діє за адресою: Злуки 45, де раніше був центр вакцинації.

Безпека тернополян

Постійно працює система оповіщення про можливу ракетно-бомбову атаку по місту. За сигналом тернополяни переміщаються в укриття.

Запроваджена комендантська година з 22:00 до 06:00 год. Виходити на вулиці і перебувати в громадських місцях можуть військові, медики, волонтери, держслужбовці та люди, які відповідають за безпеку в місті та забезпечуються життєдіяльність Тернополя (працівники комунальних підприємств тощо). Також в цей час забороняється рух власним транспортом.

О 21:00 у Тернополі починається «режим темноти», вимикається зовнішнє освітлення, людям рекомендують виключати світло у квартирах.

Економіка у військовий час

Міський голова Тернополя заявив, що рекомендує суб’єктам підприємницької діяльності відновити роботу. Мова йде про магазини, заклади громадського харчування, офіси, виробничі цехи. Також продовжують роботу всі комунальні підприємства. За словами Сергія Надал, має працювати економіка міста та економіка України. Бюджет має отримувати надходження, за які утримувати армію, цивільні комунікації та інфраструктуру. Але керівники підприємств перед початком роботи мають подбати про безпеку своїх працівників та відвідувачів. Мають визначити, де знаходяться найближчі укриття від місця роботи, щоб під час сповіщення сирен працівники чи відвідувачі могли заховатися в укриття.

Триває заборона на продаж алкогольних товарів у Тернополі. За дотриманням слідкує муніципальна поліція.

Ухвалена постанова Урядом, що не будуть нараховуватися штрафні санкції за несплату комунальних платежів. Дійсно не всі люди мають можливість вчасно оплачувати платежі, бо багато тернополян пішли на війну, тимчасово залишили місто, тимчасово втратили роботу. Але у мерії закликають тернополян продовжувати сплачувати комунальні платежі. Від цього залежить, чи будуть у наших домівках тепло, світло та вода.

Допомога жертвам російської агресії

У Тернополі працює Гуманітарний центр для допомоги переселенцям. Він розташований на 2 поверсі залізничного вокзалу, номера гарячої лінії: 0981747741 або 0678442278. Переселенці, які прибувають у Тернопіль централізовано або самостійно, реєструються у Гуманітарному центрі. Всі, хто зареєструвався, мають право на отримання гуманітарної та іншої допомоги. Також для них місто безкоштовно друкує пластикові карти для проїзду у громадському транспорті, які вони зможуть поповнювати.

Також вже 11 днів працює гуманітарний штаб підтримки армії та переселенців. Волонтери працюють за двома локаціями. У центрі Науки а Площі Героїв Євромайдану, 4 (з 10:00 до 18:00 год.) та на вул. Лисенка, 8 (цілодобово).

Загалом у Тернополі вся гуманітарна місія працює у такому режимі. У наше місто прибувають спеціальні потяги з сотнями біженців, які рятуються з областей України, де ведуться активні воєнні дії. Згодом, у вагони завантажують допомогу для жителів та воїнів, які залишились в областях, де ведуться бойові дії. Медикаменти, продукти та всі необхідні речі доставляють у Харків, Київ та інші “гарячі” точки.