Головна Регіони Сергій Надал: Поступово намагатимемось повернути історичне “обличчя” центральної частини Тернополя

Сергій Надал: Поступово намагатимемось повернути історичне “обличчя” центральної частини Тернополя

Наприкінці року ми підбиваємо підсумки зробленого і будуємо плати на наступний рік. Те ж саме роблять і у мерії Тернополя. Планами на наступний рік поділився міський голова Сергій Надал у інтерв’ю нашому виданню. Однією з ключових новацій наступного року має стати повернення Тернополю його історичного обличчя? поступове перетворення мыста на тихе европейське місто, яким воно було до 1939 року.
 
– Пане Сергію, у бюджеті на 2017 закладено багато коштів на ремонти та оновлення вулиць. Чи не забагато ми вкладаємо у будинки і тротуари?
 
– Так. На наступний рік заплановано провести капітальні ремонти у центральній частині міста. Збільшуємо кількість відпочинкових просторів, алей та парків. Реконструйовємо пішохідні зони у Старому парку, облаштовуємо нові дитячі майданчики і місця відпочинку. Запланована повна реконструкція Площі Бандери та вхід у парк Шевченка. Переконаний, що ці громадські простори стануть новою окрасою нашого міста. Цими масштабними реконструкціями ми поступово намагаємось повернути справжнє історичне обличчя центральної частини Тернополя. Плануємо провести реставрацію катера. Будуть продовжені екологічні роботи з очистки тернопільського ставу.
 
Колись Тернопіль називали українською Женевою. Наше завдання повернути цей статус. Тернопіль має повернути своє історичне обличчя. Відновити те, що було зруйновано під час Другої світової війни.
 
– Але ж це доволі коштовні проекти?
 
– Це не просто кошти, які вкладаються виключно заради краси. Це кошти, які вкладаються у майбутнє Тернополя. Подивіться на Польщу чи Німеччину. Під час Другої світової війни багато міст було зруйновано. Після війни, в силу економічних причин і потреби житла, будували багато типових будівель. Тепер же там активно відновлюють історичні будівлі. Це інвестиція, яка приваблює туристів, бізнес.
 
Тернопіль, виходячи з його географічного положення, цілком може перетворитися не лише у туристичний, але й економічний центр. Тернопіль може поєднати перевагу спокійного, екологічно чистого порівняно невеликого містечка з впливом міст-мільйонників. Нам відомі такі міста, як польське Закопане чи швейцарський Давос. Вони теж були маловідомими, поки не стали центром проведення не лише мистецьких, але і великих ділових подій. Тернопіль може стати також таким діловим центром для України.
 
Не варто відкидати і туристичного потенціалу. Нам є що показати. Просто про них мало знають. А покращення стану будівель і вулиць і є тією візитівкою.
 
Зрештою Тернопіль може бути історичною візитівкою для тих, хто цікавиться новітньою історією Незалежності України. У 2017 ми будемо відзначати 100-річчя початку української революції. А Тернопіль був центром ЗУНР. Тут у 1980-х зародився національно-патріотичний Рух за перебудову, а потім за Незалежність.
 
– Але для цього потрібно мати добре сполучення з сусідами…
 
– Безперечно. Тернопіль рівновіддалений від кількох обласних центрів. Це Львів, Чернівці, Рівне, Луцьк, Івано-Франківськ, Хмельницький. Багато закордонних авіаційних перевізників зацікавлені в тому, щоб зробити Тернопіль своєю базою. Єдине чого бракує — це системної роботи аеропорта та капітального ремнту доріг області із заходу на схід та з півночі на південь. Сподіваюсь, що в цьому посприяє Тернопільська ОДА. Адже це був би спільний добрий проект. Україна прийде до того, що й сусідня Польща. Аеропорти у середніх містах стануть основою для внутрішніх перевезень. Значна частина пасажиропотоків з Києва буде проходити через Тернопіль, звичайно ж, якщо будуть добрі дороги. А це знову ж таки розвиток підприємництва і створення робочих місць.
 
– Чи за цими грандіозними планами не забудете тернополян?
 
– Навпаки. Всі ці плани покликані покращити добробут наших містян. Маємо створити такі умови, щоб людям було тут не лише комфортно жити, але, щоб вони могли отримати гідну зарплату, щоб молоді було легше знайти роботу. Для цього потрібно розвивати місцеву економіку. Зацікавлювати довколишній світ Тернополем.
 
Поряд з цим у наступному році триватимуть програми розвитку фізичної культури, розвитку мистецтва. Триватиме програма термомодернізації. Будемо оновлювати нашу транспорту систему. Докладемо усіх зусиль, щоб попри зростання тарифів, на які ми не впливаємо, для тернополян залишалися доступними тепло у квартирах і транспортні послуги. Це нелегко, але треба робити.
 
Тернопільська громада залишатиметься на першому місці, бо саме вона є нашим головним замовником.
 
– Які головні родзинки Тернопіль отримає у наступному році?
 
– Проектів багато. Їх, як правило подає не сама міська рада, а громада. Загалом же ми намагаємося великі проекти здійснювати спільно з інвесторами. У нас достатньо патріотів-підприємців, які готові вкладати кошти у покращенні міста. Серед ідей, які обговорюються — відновлення міської Ратуші, яка була зруйервана під час Другої Світової війни. Вона повинна стати цікавим туристичним об’єктом, новою туристичною перлиною Тернополя. Це символ традицій магдебурзького права і самоврядності міста.
 
– Що можете назвати найбільшою перешкодою у роботі?
 
– Перешкод багато. Більшість звичайно стосуються проблем з коштами, але нам би дуже допомогло впровадження законодавчої бази під місцеві референдуми. Є багато питань щодо благоустрою, з приводу яких варто було б порадитися з громадою. У Європі для цього активно користуються системою місцевих референдумів, коли б самі тернополяни мали змогу активніше брати участь у прийнятті рішень. Нам потрібний сучасний варіант Магдебурзького права.
 
– Що побажаєте тернополянам напередодні Нового року?
 
– Хочу побажати миру, щоб нарешті наші Захисники повернулися додому до своїх родин. Хочу побажати Віри у краще. Бо така віра дає розуміння, що малими справами робиться велика, а з першого кроку починається великий шлях. І зрештою всім побажати зустріти Різдво у колі родичів, кращих друзів. А наступний рік хай принесе нам позитивні зміни.
 
Розмовляла Віра Сотник