Головна Регіони Після ДТП мотоцикліст став калікою і шукав правди в судах

Після ДТП мотоцикліст став калікою і шукав правди в судах

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ підтримав правову позицію колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Тернопільської області та залишив без задоволення касаційну скаргу засудженого Ростислава Г.

Про це повідомили в Прес-службі апеляційного суду Тернопільської області

Отже, вироком Борщівського районного суду від 12 липня 2016 року Ростислава Г. визнано винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху та заподіянні тяжких тілесних ушкоджень (ч.2 ст. 286 КК України) і призначено покарання строком на 4 роки з позбавленням права 2 роки керувати транспортними засобами. На підставі ст.75 КК України засудженого звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки з покладенням відповідних обов’язків, передбачених ст. 76 КК України. Також ухвалено стягнути з нього на користь потерпілого понад 293 тис. грн. матеріальної та моральної шкоди разом.

Вироком апеляційного суду Тернопільської області від 21 вересня 2016 року вирок місцевого суду скасовано, Ростислава Г. засуджено до 4 років позбавлення волі та стягнуто 250 тис. грн. моральної шкоди на користь потерпілого.

Як встановлено судом, 9 серпня 2015 року приблизно о 19 год. 37-річний Ростислав Г., керуючи мікроавтобусом “Мерседес Бенц Спринтер”, під час руху автодорогою Тернопіль-Скалат-Гусятин-Борщів-Жванець у с. Озеряни Борщівського району порушив {пункти 10.1, 16.12} Правил дорожнього руху, а саме, не переконавшись у безпечності здійснення маневру, не пропустив мотоцикл “Віпер”, що рухався назустріч рівнозначною дорогою, повернув ліворуч і допустив зіткнення з мотоциклом.

У результаті ДТП водій мотоциклу Володимир Б. отримав тяжкі тілесні ушкодження, у лікарні прооперований та ампутували стопу.

У касаційних скаргах засуджений та його захисник просили вирок суду апеляційної інстанції скасувати та залишити без змін вирок місцевого суду.

У поданих запереченнях потерпілий та прокурор просили касаційну скаргу залишити без задоволення, а судове рішення – без змін. В обґрунтуванні своїх доводів потерпілий Володимир Б. зазначив, що через Ростислава Г. у молодому віці став інвалідом й зауважив, що засуджений не відшкодував йому ні моральної, ні матеріальної шкоди.

Заслухавши суддю-доповідача та доводити сторін, перевіривши матеріали провадження та обговоривши наведені у скаргах та запереченнях доводи, колегія суддів Вищого спеціалізованого суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав. Апеляційний суд, скасовуючи вирок суду першої інстанції, врахував ступінь тяжкості злочину, наслідки скоєного, думку потерпілого, який у молодому віці став інвалідом і заперечував проти застосування до засудженого умовного покарання.