Головна Регіони Пік епідемії грипу очікують цього тижня

Пік епідемії грипу очікують цього тижня

На середньому епідемічному рівні перебувають три регіони: Тернопільська, Житомирська та Хмельницька області.

Там аптекарі фіксують збільшення попиту на противірусні препарати, а також тести на грип.

Інфекціоніст Сергій Крамарьов радить не займатися самолікуванням, особливо якщо небезпечну бацилу підхопила дитина. Бо для лікування малечі неприпустимо використовувати ті самі препарати, що й для дорослих, оскільки біди можуть накоїти навіть краплі для носа. «Судоми і втрата свідомості, отруєння», — застерігає фахівець.

Частіше тепер купують в аптеках і захисні маски для обличчя — хоча й не так активно, як у 2009 чи 2011 роках, коли люди боялися свинячого та курячого грипу. Маски медики радяться вдягати хворим, аби ті не поширювали інфекцію. А от для людей здорових вони у нагоді надто не стануть: «Тут з обох боків залишається простір, в котрий потрапляє повітря, і з цим повітрям можуть потрапити і віруси». Якщо вже й користуватися такими в місцях скупчення людей, то не довше двох годин, після чого змінювати на нові.

Вітаміни та різноманітні комплекси також купувати зайве — вони скоріше мають ефект плацебо, тобто хворих не порятують, але і шкоди не завдадуть. Натомість лікарі радять вчасно вакцинуватись, дотримуватись особистої гігієни та збалансовано харчуватись. Й попереджають: піку захворюваності на грип та ГРВІ варто очікувати найближчого тижня.