Головна Регіони Про «золоте» сміття та ганебні тарифи

Про «золоте» сміття та ганебні тарифи

DSC_7380 (1)Цим фейлетоном починається серія публікацій, що стануть для тернополян захоплюючим чтивом з елементами детективного та пригодницького жанру. Вам відкриються очі на багато речей, про існування яких ви раніше, можливо, навіть не здогадувалися.

 

Пролог до мандрів Україною

Від своїх виборців, та й від інших пересічних городян, я постійно чую ті самі запитання. Чому Тернопіль є чи не найбіднішим містом України? Чому тарифи на все постійно зростають, натомість якість життя падає? Чому у нас все якось не по-людськи?..

У пошуках відповіді на всі ці запитання я вирішив поцікавитися досвідом інших міст, тож вирушив у мандри Україною. І несподівано знайшов… ну точнісінько таке саме місто, як наш Тернопіль! Місто-близнюк із милозвучною назвою Файне.

Ви не повірите, до чого схоже воно на наш Тернопіль:  жителів у ньому теж близько 200 тисяч, і такий самий став у центрі є, і люди такі ж доброзичливі та щирі. А головне: проблеми там точнісінько ті самі, типово-тернопільські! Тож вирішив я з’ясувати, як файнівчани вирішують ці проблеми…

 

Як крадуть гроші – відрами. Сміттєвими…

Гуляючи вулицями Файного, я одразу відзначив, що вони такі ж “чисті”, як і в нас. Невесело згадав, як Тернопіль колись мав славу найчистішого обласного центру, а потім «прославився» на всю Україну смердючими помийками навіть біля центрального майдану.

Згадки перервала поява в самому центрі Файного дивного чоловіка. З табличкою на спині: «Я не двірник! Просто задовбався жити серед лайна!» він замітав вулицю. Я не втримався, підійшов, відтак розбалакались. Колишній бухгалтер, а нині активний пенсіонер пан Василь почав розмову зі сміття. І розповів мені дуже багато цікавого!

Спочатку обурювався нововведеннями Файнівчанської міськради: віднедавна мешканцям міста підвищили тарифи на вивезення сміття майже вдвічі (від 4-х з копійками до майже 8-ми гривень).  Платять всі без винятку, навіть немовлята. Ну, тут зрозуміло: мабуть, сміттєбаки вже не витримують надмірної ваги памперсів…

Місто Файне за кількістю населення – таке саме, як Тернопіль. Тож підвищення тарифів вигрібає з дірявих кишень городян понад півтора мільйона гривень щомісяця! Міська влада «по-господарськи» пояснила це подорожчанням солярки, мастила, зростанням зарплати «сміттєвиків», а найголовніше – необхідністю рятувати “сміттєві” фірми-перевізники.

«Та це – дитячі казочки для наївних і некомпетентних! – сказав мій новий знайомий. –Бо якщо сміттярські фірми так страшно бідують, то чому така конкуренція за право вивозити непотріб? І взагалі: чому ж тоді зі зміною міської влади між перевізниками щоразу спалахує нова війна?!».

Не погодитись з ним було важко, бо я пригадав схожі ситуації у Тернополі…

Так от! – це для пересічних громадян їхні зношені майтки, стоптані кросівки чи вже порожні пивні пляшки є лише смердючим мотлохом, не вартим шеляга, тобто теперішнього російського рубля. А для тих, хто займається збором, вивезенням та переробкою сміття – це дорогоцінність. Ось приклад: коли місцевий пиячок назбирає 10 кілограмів макулатури і отримає за неї бажаний гранчак горілки, то той, хто йому налив, матиме від 120 до 150 гривень чистого “навару”.

 

Фокусники з влади і не тільки

Але повернемось до міста Файного. Пана Василя я запросив у кав’ярню. Взявши собі пива, він розповів мені під настрій всі «фокуси» файнівської влади зі сміттям.

Ось механізм першого «фокусу». З містян беруть гроші за комплекс із 4-х послуг: збір сміття, його вивезення, зберігання і знешкодження. На ділі ж виконуються лише перші дві функції, а за дві останні гроші йдуть в кишені “фокусників”! Сміття з  Файного просто скидають на нелегальне сміттєзвалище за містом (тут мені вкотре згадався Тернопіль).

Другий «фокус» надурювання на смітті базується на завищених нормах: файнівчанам пояснили, що протягом року кожна людина «продукує» 1700 літрів сміття. Порахуйте на калькуляторі, і вийде, що… сім’я з чотирьох осіб має щодня (!) виносити два повнісіньких 10-літрових відра. Насправді ж так не буває! Об’єми завищені штучно, щоби здерти побільше грошей…

…Маю визнати: пан Василь завдяки колишній трудовій діяльності обізнаний з міською господаркою значно краще, ніж більшість керівників та мешканців міста. Третій «фокус» зі сміттям він проілюстрував мені дуже оригінально. Досьорбавши пиво з пластикової гальби, Василь Орестович із хрустом стиснув її в руці і підняв пожмакану кульку поліпропілену мені перед очі: “Тут у нас, у Файному, при міськраді є таке комунальне підприємство, що займається збором виключно використаних пластикових пляшок та іншого пластмасового барахла. Так от: міськрада дала цій “конторі” в безоплатне користування чималі приміщення і виділила з бюджету кошти на сотні спеціальних сіток-контейнерів, що стоять на подвір’ях багатоповерхівок по всьому місту. А ще міськрада регулярно підкидає цьому підприємству грошенят. З наших податків…”

І тут пан Василь, забувши про пиво, виклав мені вражаючі факти про пластикові відходи. Виявляється, тонну порожніх брудних пляшок та іншого пластикового мотлоху переробники купують за 5-7 тисяч гривень. Якщо ж той пластик ще й подрібнити, то ціна зросте до 9 тисяч. А якщо від решти сміття мужньо відігнати мух та щурів,  щоби відсортувати окремо метал, макулатуру, скло і ганчір’я, то тоді цей бізнес приносить впевнено-гарантований прибуток. Він не залежить ані від пори року, ані від міжнародно-політичних обставин. Бо він – завжди стабільний… Ось чому “плачі” про банкрутство фірмачів-сміттярів та волання до громадянської свідомості файнівчан – це лише “локшина на вуха” для підвищення тарифів…

Звичайно, як і в кожному бізнесі, виробничі витрати у “прибиральників-утилізаторів” є, але ж вони окуповуються сторицею!

…Можна собі тільки уявити, які прибутки має це “пластиково-пляшчане” КП, бо перед громадою воно взагалі ніколи ні про що не звітує. І при цьому всьому у файнівської мерії вистачило нахабства майже вдвічі підвищити тарифи на вивезення сміття для своїх городян! У яких, до речі, середня зарплатня – одна з найнижчих в Україні…

Альо, увімкніть совість!

Наслухався я ото всіх тих розповідей про сміття міста Файне, провів паралелі з такими схожими тернопільськими реаліями, і якось недобре стало на душі. Та що ж це таке робиться?! Адже для вирішення багатьох важливих для людей проблем владі необхідно всього лише… дотримуватися чинного законодавства!

Так, зокрема, закон вимагає, щоби міські ради проводили відкриті конкурси на право надання населенню всіх комунальних послуг, і на вивезення сміття теж. І якщо так буде, то тарифи будуть мінімальними, бо конкурс зможуть виграти ті фірми, які зможуть вивозити сміття найдешевше. До того ж ці витрати легко збалансувати за рахунок продажу та сортування одних лише пластикових відходів. І тоді тарифи для населення за цю послугу взагалі нема потреби піднімати! І взагалі час налагоджувати в містах сучасне сортування сміття – але за європейськими стандартами. Бо це і сміттєзвалища розвантажує, і прибутки від продажу вторинної сировини дає до бюджету. А прості містяни разом зі сміттям не викидають і зайві гроші зі своїх кишень.

 

P.S. В сучасному світі бізнес із утилізації та переробки сміття стоїть на 4-му місці за рейтингом прибутковості. А Ви цього не знали?..

Далі буде… 

Віталій Цимбалюк

Дивіться репортажі із міста Файного щовівторка о 20-30 год. на телеканалі ТТБ.