Головна Новини Професійний садівник з Австралії хоче покращити екологію райцентру на Тернопіллі

Професійний садівник з Австралії хоче покращити екологію райцентру на Тернопіллі

“Я – Михайло Войтович, професійний садівник, вже понад 9 років працюю у Відні та інших містах Австрії в сфері ландшафтного дизайну. Моя робота тісно повязана з <span class="text_exposed_show">питанням екології та захисту природи.
Кожного разу, повертаючись в своє рідне місто, я відчуваю сум і розчарування, порівнюючи стан екології в нашій Теребовлі і австрійських містах, в яких мені довелось побувати.
В зв
язку з цим я вирішив організувати проект для покращення екологічної ситуації в місті Теребовлі.
Я шукаю волонтерів і однодумців, з якими разом будемо змінювати наше рідне місто.“, – написав чоловік у ФБ.

Відгукнулося чимало охочих. Пан Михайло створив і соцгрупу у соціальній мережі, де могли б спілкуватися однодумці. Тоді еколог надіслав листа в Теребовлянську міську раду наступного зміст:

“Я, Михайло Войтович, відпрацювавши більше 30-ти років головним спеціалістом в сільському господарстві і , займаючись зараз ландшафтним дизайном, маю досвід роботи в екологічних питаннях навколишнього середовища. Тому звертаюся до Вас, як голови Теребовлянської громади з рекомендаціями та пропозиціями для покращення екологічної ситуації в місті Теребовлі.
1. Прошу відновити традицію висаджування випускниками шкіл молодих дерев, яка в свій час була дуже корисною для міста. Зокрема Молодіжний парк та березовий гай на горі Покрівка були висаджені приблизно 40 років тому випускниками 10 «В» 1975 року Теребовлянської СШ 1.

  1. Прошу прийняти розпорядження про охорону найстаріших дерев в місті Теребовлі, зокрема 100-літньої липи на території школи №2 та липи на горі Покрівці, які були висаджені понад 100 років тому. Дати деревам відповідний номер в реєстрі.

  2. Оголосити схил гори Покрівка від вулиці Галицької заповідною зоною і заборонити там будь-які роботи , оскільки на схилі ростуть багато видів рідкісних рослин, які мають великий лікувальний ефект і занесені в Червону книгу.

  3. Розчистити русло річки Гнізни , яка була широкою і повноводною на початку 20 ст.( додаю копію стор. з книги «Галичина», виданої в 1898 році у Відні), а зараз є стоком каналізаційних відходів із зарослими берегами (додаю фото).

  4. Рекомендую ввести мораторій на 5 років на відстріл та полювання диких тварин в околицях міста Теребовлі, щоби відновити фауну, яка ще 20 років тому, зокрема таких тварин, як косулі, дикі кролі, борсуки, лисиці,зайці, диких кабанів. Пропоную створити багатогектарні резервації для тварин з вільним утримуванням і створення заповідника за прикладом Асканії Нової.

  5. Прошу взяти під особистий контроль всі джерела, які є в Теребовлі – розчистити від сміття, укріпити доступ до води, забезпечити кругом джерел відповідне екологічну зону.

  6. Посадити алею Слави в честь захисників України з Теребовлянського району, які загинули на війні з Росією .

  7. Встановити розмір штрафу за викидання сміття в лісопосадки, в лісі, на узбережжя і т.д. не менше 100 у.о., як це практикується в країнах Євросоюзу.

  8. Висловлюю готовність особисто допомагати і безкоштовно консультувати вирішення вище названих питань.

З повагою Войтович М.П.”

На що отримав лаконічну відповідь, яка дуже здивувала пана Михайла:

“Теребовлянська міська рада повідомляє про те, що виконавчим комітетом Теребовлянської міської ради прийнято рішення №48 від 21.03 2017р. “Про роботу підприємств, організацій і установ, розташованих на території міської ради з питань благоустрою власних та прилеглих територій та затвердження заходів на 2017 рік по комплексному благоустрою та озелененню вулиць, скверів, парків та дворів в м. Теребовлі та сіл Теребовлянської громади” , в якому передбачено очищення прибережних смуг річки Гнізна в місті Теребовля, а також висаджено 3000 саджанців на території громади”.

Прошу всіх небайдужих людей висловити свою думку і пропозиції щодо мого проекту і відповіді на нього міською радою”