Головна Регіони Переселенців, осіб, які постраждали від конфлікту, пенсіонерів навчатимуть фінансової грамотності

Переселенців, осіб, які постраждали від конфлікту, пенсіонерів навчатимуть фінансової грамотності

МБФ «Український жіночий фонд» розпочав реалізацію програми «Фінансова обізнаність для впевненого майбутнього» в рамках Проекту Агентства міжнародного розвитку США (USAID) «Трансформація фінансового сектору». Партнером, який реалізовує такий проект у Тернопільській області, є громадська організація ТМЖК «Відродження нації».

«Основною метою Програми є надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям, які постраждали в результаті конфлікту, та пенсіонерам шляхом забезпечення їх знаннями, навичками та впевненістю для прийняття обґрунтованих фінансових рішень в повсякденному житті, надання їм можливості відігравати активну роль в житті своїх громад», – наголосила керівник організації, тренер проекту Галина Кравець.

Для таких категорій будуть проводитися тренінги з наступних питань – фінансова обізнаність (основи управління особистими фінансами і використання фінансових послуг, зокрема, управління сімейним бюджетом, постановка фінансових цілей, використання банківських карток, заощадження, кредити, планування виходу на пенсію і вирішення практичних пенсійних питань тощо); права споживачів (основи законодавства щодо захисту прав споживачів, як уникнути можливих махінацій, юридична допомога для споживачів фінансових послуг тощо); соціальне залучення в життя та мобілізація громад (створення партнерств і мереж на основі особистих потреб та інтересів, груп самодопомоги, волонтерських ініціатив тощо). Також для учасників тренінгів надаватимуться консультації та публічно доступна інформація щодо можливостей і програм для внутрішньо переміщених осіб та людей, які постраждали від конфлікту.

Тренер проекту, заступник голови правління ТМЖК “Відродження нації” Марина Пасєчник розповіла, що в області буде проведено 10 тренінгів. «Окрім проведення тренінгів програмою заплановано надання консультацій для учасників тренінгів за допомогою електронної пошти, телефонних дзвінків та під час особистих зустрічей, організація і проведення щомісячних зустрічей з представниками регіональних відділень Пенсійного фонду України, органів соціального захисту населення та центрів зайнятості», – наголосила тренер.

Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Тернопільській області Володимир Івахов наголосив на важливості провадження програми в області та висловив готовність підтримати проект шляхом розміщення інформації на інформаційних дошках, сайтах та надання, за необхідності, фахових консультацій.

Участь у прес-конференції також взяли директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Богдан Рокочий та начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості.