Головна Регіони На Тернопільщині православні й греко-католики об’єдналися і разом виносили Плащаницю

На Тернопільщині православні й греко-католики об’єдналися і разом виносили Плащаницю

У селі Сосулівці, що на Тернопільщині, православні й греко-католики, які ділять один храм, разом виносили Плащаницю. Про це повідомили на інформаційному ресурсі Української Греко-католицької церкви.

Як зазначається, у селі дві третини парафіян є православними і третина – греко-католики. Незважаючи на протиріччя щодо почергового служіння в церкві Покрови Пречистої Діви Марії, яке тривало упродовж двадцяти років, громади УГКЦ і УПЦ КП об’єдналися разом у передпасхальних богослужіннях. Вони спільно виносили Плащаницю: православний священик разом із старшим братом православної громади та греко-католицький священик із старшим братом греко-католицької громади. Відтак по черзі, об’єднавшись, парафіяни обох громад.

«Після дворічних почергових богослужінь в одному храмі дійшли до глибшого порозуміння. Люди плакали від радості. Конфлікт вичерпаний і зараз мова йде про зближення двох громад у збереженні їхньої цілісності. Це добрий приклад для інших, де є подібні ситуації», – інформують у прес-службі УГКЦ.

Як розповів о. Володимир Заболотний, душпастир греко-католицької громади, яка належить до Бучацької єпархії УГКЦ, до цього молитовного дійства йшли багато років, «щоб, зранені внутрішнім конфліктом душі, отримали зцілення через приклад своїх душпастирів і самі почали собі взаємно вибачати».

«Христове тіло, зображене на Плащаниці, спонукає не тільки замовкнути та осмислити своє життя і вчинки, але і дає цілющу благодать і впевненість, що ніхто не є покривджений, а, навпаки, зцілений і пригорнутий, як улюблена Божа дитина», − зазначив він.

За словами душпастира греко-католицької громади, парафіяни села немають що ділити, бо вірять в одного Бога, мають одну Україну, одного Христа і одну Плащаницю. «Після Революції гідності люди теж дозволили собі на переміну власних сердець. Це стало відчутно і тому такий результат», – пояснив отець Володимир.