Головна Регіони На Тернопільщині полікуватися можна буде в трьох містах

На Тернопільщині полікуватися можна буде в трьох містах

Внаслідок утворення територіальних громад переформатування потребує і механізм надання допомоги. Днями департамент охорони здоров’я Тернопільської ОДА презентував концепцію реформування медичної сфери.
Як ми повідомляли раніше: відповідно до концепції, Тернопілля матиме три госпітальних округи: Кременецький, Чортківський та Тернопільський. Перший обслуговуватиме найменше громад – всього 6. Загалом в області працюватиме понад тисячу закладів охорони здоровя різних рівнів, пише Номер один. Левову частку з них становлять ФАПи – понад 700. А отже, основне навантаження на себе має взяти первинна ланка.
Також днями у столиці обговорили питання врегулювання юридичних моментів функціонування закладів охорони здоров’я первинного рівня в об’єднаних територіальних громадах, змін до бюджетного законодавства. Йшлося і про поетапні зміни на первинному, вторинному і третинному рівнях надання медичної допомоги населенню, а також створення лікарень інтенсивного лікування та окружних лікарень.
Як повідомляється на офіційному веб-сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, «цьогоріч об’єднані громади отримають можливість самостійно розвивати систему надання первинних медичних послуг на своїй території. Також уже найближчим часом з’явиться методика формування мережі вторинної ланки охорони здоров’я — госпітальних округів. Такі кроки розв’яжуть існуючі проблеми щодо створення мережі якісних медичних послуг в об’єднаних громадах, а також узгодять дії центральних органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у процесі подальшого реформування медичної галузі.
За ініціативи Мінрегіону внесено зміни до законодавства, які дозволять об’єднаним громадам уже цього року не лише отримувати гроші з держбюджету на первинну медицину, а й визначати, як ці послуги надавати. Об’єднані громади зможуть самостійно або у співпраці створювати центри надання первинної медико-санітарної допомоги, розвивати амбулаторії чи ФАПи або ж користуватися послугами лікарів загальної практики – сімейних лікарів, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці.
Відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я вже підписано і знаходиться він на юстуванні.
Щодо формування системи надання послуг у сфері охорони здоров’я другого рівня, протягом місяця за участі фахівців МОЗ, Мінрегіону та провідних експертів планується розробити та затвердити методику формування госпітальних округів.